"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

19 март 2021

Цветя за България (Cвободата и Гарванлиев)

"Бай Любене, чувам че с онази Лудетина Ботйов се готвите да докарате в България миризливия казашки ботуш. Да знаете, че ако е тъй, аз лично, с ей тези кунки, ще ви отрежа чурките!" (из писмо на Левски до Любен Каравелов)
Да почнем патетически, па ще видим как ще продължим и свършим... Един велик Американец и Президент на САЩ е казал: "Не питай какво ще направи за тебе Родината, ами питай какво ти можеш да сториш за нея"... 
 
Аз мога да сторя малко, срамно малко. Не мога да направя като Васил Гарванлиев - да рискува звезден миг в кариерата си като участието си на "Евровизия", че и шанса да победи, щотo песента му е просто разкошна, за да развее Българското знаме насред враждебното до крайност към българите Скопие пред цял свят. 
 
Но мога да подаря на Църквата на Българите напълно свободното си слово, а ние знаем, че в момента в България именно то е най-дефицитно. 
 
Нашата Църква върви по новоруски модел, но не тоя на Патриарх Алексей II, един истински благородник по дух, ами на Кирилл, на  гешефтаря-олигарх и селянин, по баща от Подмосковското село Михайлово - пари, геополитически проекти в услуга на властта и самата тя възжелала власт. Пълна преса на свободата на съвестта и задушаване свободата на думите.

Не! Тъй няма да го бъде. Руснаците нека вършат каквото си щат. Няма да е тъй в България!

"Живял някога художник, имал  дом и картини..." (Алла Пугачова - Милион кърваво червени рози)

Новото поколение български митрополити се подбират от олигархията и престъпните групировки, наследили в обществото ролята на най-криминалната и безпринципна част от структурите на бившата Държавна Сигурност. Ако по времето на БКП и еднопартийната система на власт в НРБ кадровиците на ДС в църковните структури и институции на БПЦ са се грижили и поне на думи стремили да контролират Църквата в едно народолюбиво и държаво-полезно направление и роля, на техните наследници сега единствената грижа е поставят на ключови места от енорийския храм (с попове и настоятели) до синод (от портиера до Патриарха) люде, които да обслужават тяхната жажда да държат и използват материалния и финансов ресурс на БПЦ. 
 
"...но се влюбил в актриса, която обичала цветята" (пак там)

Нужните владици ги оглеждат и отглеждат още от семинариите (средно образователните богословски училища), едва ги дочакват да завършат криво-ляво богословски факултет, набързо ги изпращат  на специализация с препоръки в Москва или Гърция и сетне ги придвижват в степените на църковната йерархия "с бързия асансьор", какъвто е примерът да речем с Варненския "владика" Йоан, в чиято биография срещаме даже "бели петна" от липсващи години, поне според интернет.

Подбират ги извратени, пияници (или като него чревоугодници), дребнави, не особено склонни към грамотност и образование, кариеристи, подли, завистливи, суетни, отмъстителни. крадливи, без съвест и с престъпно мислене и съзнание. ама пък страхливи... Я! Аз май баш Йоан "нарисувах" бе?!... Но да беше сал той, с мед да го намажем и със сметана угостим, щото би бил свиня сред торти, ама не е сам, а таквиз са всичките, та затуй е лай*о сред свини.

"Тогава той продал дома си, продал картините и жилището си..." (пак там)

На снимката горе е прекратения ми трудов договор. През последните месеци тормозът над фирмата, за която през последната една година работих, от разни институции беше твърде голям, а накрая стана и дързък, арогантен. Затова подадох молба за освобождаване, макар че самият факт, че работих на това място една година да показва, че хората тука истински ми харесаха, та и именно затова го направих.

"И с всичките пари купил цяло море от цветя" (пак там)

Василе (Гарванлиев), хлапе... Македонецо, Българино, приятелю, братко... Сине. Поздравява те Дълбока Тракия!

1 коментар:

  1. Знаеш ли, че подборът се прави такъв от много години назад, вече е придобил традиционна форма. И как ще се справим? А?

    ОтговорИзтриване