"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

25 март 2017

Аз протестирам (Искам да ми кажете за "Смарт Брокерс")


Абсолютно аналогично на сценария на "демократичните промени" в държавата от началото на 90-те години на миналия век, текат необратимо вече май и процесите в БПЦ...

Помните ли?

Помните, разбира се. Пълна демократизация - свобода да се говори всичко за всеки, като че ли очевидна власт на народа - правителства и политически системи са сменяха и презаменяха на площадите... А всъщност - глупости. Можеше да се говори за "концлагерите в Белене и Скравена", помните ли, даже и една ужасяваща карта на България от комунистическо време се тиражираше, на която всяка паланка почти беше "отбелязана" с изрисувани стилизирано череп и кости - всеки затвор, всеки арест даже или полицейско управление от онова време беше обозначено като концлагер, като място за саморазправа с опонентите на червената власт. Не можеше да се говори обаче за настоящия чудовищен грабеж и всеки, който си го позволеше, като д-р Петър Дертлиев например, беше бързо маргинализиран, а ако беше някой журналист - пребиваха го тихомълком.

Хранихме се с историите на Владко Живков, внукът на бившия вече "първи", затова как бил уж хвърлил от високите етажи на някакъв жилищен блок девойка, изнасилена от него преди това, с лукса по висшите партийни ешалони, по разни затворени за простосмъртните комплекси и резиденции, голи хора и оргии на закрити партита на Политбюро. Помните ли? Същевременно вървеше истерията около досиетата - кой и докога бил или не бил агент и доносник на ДС. И легендата за "външния дълг" - най-оборотната - ту 2, ти 4, ту 6, ту 9 милиарда долара.

Докато отвсякъде се лансираше и тиражираше като абсолютна истина, че в държавата вече отдавна нищо няма, че тя е фалирала тотално, не само се изнасяха или раздаваха на ръка огромни капитали от разфасована икономика в частни ръце, но ДС точно направи и схемата с финансовите пирамиди - за да се "съберат" - приберат и парите на обикновените граждани... Оттогава досега ДС и приемниците им от ДАНС, с подкрепа и благословия на висши държавни служители, често излъчени от собствените им среди, изстреляни към върховете на властта, точно това регулярно правят, прибират струпалия се у населението личен капитал чрез измами и машинации, като например една от последните им афери със събарянето и източването на КТБ... А ние ще припомним в тоя ред на мисли и друго, ще припомним, че с повече от милион и половина лева Сливенска митрополия "изгоря" в КТБ, като парите на митрополията са били прехвърлени изцяло в КТБ малко преди насилственото й фалиране, под давление на служителка на митрополията, попска майка и съпруга на свещеник с офицерски чин от ДС в Сливен. 

И същевременно при всичките тия обществени вълнения и движения - почти никаква струваща се да се помни политико-философска мисъл и идея. Изключая книгата на проф. д-р Желю Желев "Фашизмът". Тая книга, която навремето прочетох два пъти, е толкова изчистена и ясна в идейно отношение, така директно подготвя общественото съзнание за предстоящите преобразувания, че неволно мисленето ни е обзето от самоналагаща се "теория на конспирацията" - как така тя е минала през 80-те години ситото на тоталитарната цензура въобще и как тъй цензорите се "усещат" какво са "изпуснали" да се отпечата само няколко дни след пускането й из книжарниците, та тръгват милиционери да я изземват от щандовете повсеместно? Не е ли очевидно, че тя е сигнал от самата Партия, против която е насочена уж, не само за готвените промени, но и затова кой ще ги провежда? А Желев беше професор и доктор по философия в престижния Софийски Университет, сам той протеже и част от кръга около Людмила Живкова.

И заедно с това ужким "пълна свобода на словото", а същевременно побоища и заливане на лица с киселина насред улицата за журналисти, които са си позволили да споменат от случващото се нещо, което не бива да се споменава - някоя мащабна далавера на старите партийци и децата им, която е трябвало да мине тихомълком.

За всички тези неща отдавна е написано достатъчно за всеки, който иска и търси да прочете. От това вече нищо не можем да променим или спрем, да върнем. Тези престъпления ще са предмет на един по-сетнешен, ако не "народен съд", то съд на историята. Нас ни интересува друго - какво се случва в момента в БПЦ, защото помоему то е абсолютно същото, ако не със същите участници, то с децата им и по сценария на същите режисьори.

Досиета, протести, знакови убийства, хомофобска и антисекти истерия, същевременно скандали за това кой какво изял и кой къде се е изсрал, кой кого ебал...

А "Смарт Брокерс"? Какво се случва с тая фирма? 

За фирмата "Смарт Брокерс" чухме съвсем случайно. Мернахме я в публикация на Двери бг. преди години, разбирайки, че тая фирма е получила право да управлява всичките имоти на светия синод. Временно го получи правото, щото малко след публикацията в Двери бг. синодът оттегли решението си, отмени го, за което Двери бг. пак ни информираха надлежно. Дали за по-добри дни е било отложено, не знаем, а няма и да научим, щото никъде другаде тая информация тогава не се появи, освен в Двери бг. Но днес Двери бг. са доволни, чувстват се стопани във Враца и в Неврокоп, наполовина и другаде може би, затова и да са получили имотите ония брокери отново (или други някои като тях), никой вече няма как да разбере, няма и кого вече да попитаме, понеже свършиха недоволните в БПЦ.

Фирмата "Смарт Брокерс" се мерна на вниманието ни, профуча като далечен метеорит, чухме само няколко откъслечни неща. Чухме, че брокерите и фирмата почти никакъв опит нямали в управляването на имоти, но че им бяха предоставени за управление имоти на стойност около три-четири милиарда в евро и че тази фирма, в качеството си на подизпълнител, се намирала в шестцифрени като суми финансови зависимости от генералите от контраразузнаването, стара тежка партийна номенклатура, а сега олигарси, държащи икономически цялото Южно Черноморие - братята Диневи.

По нова време (събитията около КТБ) Диневи, по моя информация от сливенски клирици, близки до митрполита там, дадоха за възстановяването на един бургаски храм милион и нещо в лева. Малко след това организацията, в която са отгледани и възрастени като "държавни служители и... бизнесмени" - ДС, изигра безпардонна и перфектна схема да си прибере сумата от митрополията обратно, визираме точно схемата КТБ, като си разделиха в десарската глутница сумите от организации, институции и граждани под масата - "фалиралият" катебеец Цветан Василев, ако не знаете, купи сетне цял завод в Сърбия - в Парачин, а сега чувам, че е купил или се кани да купи още един... Съшевременно от друг сливенски клирик, по онова време също близък на митрополита, научавам, че митрополит Николай от Пловдив оказвал върху Сливен давление Диневи да бъдат направени, по подобие на Петър Манджуков, църковни архонти, докато на ниво синод върви процес по предоставянето на синодните имоти за управление от тях чрез подставена и зависима от тях фирма.

Това е бил винаги похватът на десарите в България, обучени добре от новите си приятели - масоните - с едната ръка дават, за да вземат после с две ръце, с два крака, с уста и с гъз даже, ако успеят и в него нещо да "приберат", за да отнесат.

Покрай убийството на митрополит Кирил, за което още непосредствено след него Епископ Игнатий Карагьозов заяви, че е пожелано от синода по думите на самия Кирил пред него, получил предварително за това информация от свои приятели в ДАНС, същият Епископ направи в национален ефир една "бърза сметка". Игнат съвсем не е човек глупав и за разлика от повечето си събратя, дето го потупваха снизходително и го осмиваха, завършили "софийска духовна семинария" или реална гимназия, на което с триста зора и подпиране от вуйчовци владици са добавили богословски факултет, е завършил техникум по архитектура, но как да е... Та той направо съобщи тогава, че тези имоти, попадайки в ръцете на околоцърковната олигархия, която Николайчо прикотка, няма нужда даже да бъдат разпродавани (което уставът на БПЦ впрочем все още забранява), за да бъде с тях злоупотребено. Разполагайки за управление с имоти на стойност 2 милиарда, подчерта Игнатий, всеки би могъл да получи банков кредит за 6 милиарда - чисти пари за лични и корпоративни масрафи, само на цената на едно синодно решение. Игнат добави, че на тази схема дядо Кирил е пречил с влиянието си и затова е отстранен по тоя начин в съгласие между олигархия, ДАНС (ДС) и своите събратя, решили да осъществят и да се възползват заедно с олигархията и ДАНС от планираната схема.

Игнатий беше осмян и охулен, като нищо не можаха да измислят тогава друго "журналистите" Горан Благоев и Веса Томова съответно от София и Варна, освен че е луд, че прилича на Распутин, че е радетел за връщането на стария календар в БПЦ и че брат му преди много години бил участвал в... "Биг Брадър". Гениално! Нали? Е, какво друго могат да родят публицисти, направили кариера след дълго блъскане на главата в таблата на кревата на някой мастит бивш или настоящ партиец?!

Но аз продължавам да питам - какво сега се случва със "Смарт Брокерс" и с имотите на БПЦ, питам щото нищичко не се чува, нито има надежда да се чуе, след като след временното сътресение в статуквото "мирът между кликите в БПЦ" се възстанови и предстои вероятно дружен и координиран грабеж.

* * *

И същевременно, точно както през 90-те години в Държавата, тече надпревара по високоумстване и болен "концептуализъм" - Велислава Дърева срещу Калин Янакиев, поп Божидар Главев срещу Горан Благоев, Деса Пулиева против кръжок "Двери"... Геополитика и идеологизирана история, облечени несръчно в богословска и църковна терминология, се обкрещяват отвсякъде за фон или за параван, ако предпочитате, на истинските събития и престъпления... Така пееше навремето кака ви Милена Славова за тези, които тогава симулираха общество, а явно и за тези, които сега си играят на Църква в България: "Сто души атакуват вакуума, сто идиота си подават ръка/, много сенки разменят местата си, силна енергия се губи така,/ едно петно се носи по вятъра, а някакъв тип си мели кайма..." 

Няма коментари:

Публикуване на коментар