"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

26 март 2017

Готви се закриването на катедрата по теология в Шумен


"Докато из Делиормана се шири ислямска проповед и пропаганда, в Шуменския Университет, доколкото зависи от мен, катедра по теология ще има." (проф. архим. Павел Стефанов, голям учен теолог и историк и още по-голям християнски патриот)
На имейла си получих днес следното писмо от студент по теология в катедрата при факултета за хуманитарни науки в Шуменския Университет "Епископ Константин Преславски":

ЗДРАСТИ СВЕТЛЬО,

Искам да те информирам, че тихомълком, без някой да гъкне засега, ректорът на Шуменския Университет закрива катедра теология и е разхвърлил сегашните й членове в други катедри на факултета по хуманитарни науки на същия университет. 

Всички си мислеха че катедрата е успешна и винаги досега е набавяла студенти и е осигурявала спуснатата й бройка за приемане в първи курс, наскоро отпразнува тържествено юбилей 25 години и изведнъж – бум, заличават я. 

Доколкото знам, са упражнявали натиск ректорът и деканът и са настоявали да се събере катедрен съвет в отсъствието на Р. Ваташки и да се обявява конкурс за доцент за (.../ един свещеник), за което (.../ един български митрополит) много настоявал чрез ректора. Стефанов, началник катедра, отказал да изпълни това искане под натиск и в нарушение на правилника и след това му казали, че влиза в сила другият вариант, разформироването на катедрата. Ваташки нямало да остави така нещата и се готвел да даде гласност в медиите за случая. 

Говори се, че всичко това е обмислен ход, в който участват и софийски преподаватели с цел да бъдат отстранени Ваташки и Стефанов, после отново да възстановят катедра Теология без тях с друг ръководител, удобен за някои. Друг вариант, който се спряга е, че катедрата ще бъде прехвърлена във Варна на изнесено обучение с повече преподаватели от софийския богословски факултет.

Студент богослов
/засега анонимен/

Коментар от Светльо Ангелов
Имената на лансирания свещеник и на настояващия за това да стане доцент той митрополит умишлено са премълчани и няма да се споменават засега в блога. Запазвам податки към тях, за да не наруша мисловната линия в обясненията на колегата.

Ще споделя само, че свещеникът е наперен и дълбоко убеден в научните си качества на богослов, нещо за което негови приятели от София много са допринесли с годините да придобие като усещане. Аз лично съм слушал негови беседи и лекции и не съм уверен, че много надвишава нивото на един средно-добре образован протестантски проповедник в библеистиката, която му е слабост - много информация от изследвания и конкорданси на всякакви автори, а нулева лична мисъл и мнение. Но това е просто мое усещане, което не налагам никому, целта ми сега е само да дам гласността, която другаде се отказва, за готвената за ликвидиране катедра, с която се чувствам емоционално свързан чрез покойни вече мои добри приятели. 

И нямам никакви симпатии впрочем, настоявам да подчертая, към проф. Румен Ваташки, за мене това е един "успял в науката свещ. Силвестър Янакиев", не случайно и двамата са прители, въпреки че, на Ваташки не може да му се отрече добрината да защити от плагиатство и кражба посмъртно проф. архим. Павел Стефанов от преподавател в същата катедра, за което аз си запазвам правото на лично подозрение, че може и да е единствено и само сторено, за да се прослави Ваташки или като начин за саморазправа с конкурента-плагиатор в катедрата, а не от доблест, мъжество или любов към отец Павел.

А колкото до подлостта на софийската богословска академична общност и шопските им интриги в областта, тя е отдавна на всинца ни добре известна, да. Добър учител в това имат, направо "доайен в злото", казва се Вуйчо Ваньо Димитров Желев.

3 коментара:

  1. студент съм 1 курс специалност "теология"
    Учуден съм от действията на академичното ръководство с всички интриги и междуличностни игри.Защо не погледнете извин тях.Принизяването на тази дисциплина е много учудващо при днешната политическа и международна обстановка, още повече ,че в нашият университет има катедра "турска филология"

    ОтговорИзтриване
  2. Портос, виж това. Днес в Пик излезе. Много интересно става.

    http://pik.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-news644636.html

    ОтговорИзтриване
  3. ТУРЧЕЕЩИЯ СЕ РЕКТОР НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ Е НАПРАВИЛ ТАЗИ НЕРАЗУМНА ПОСТЪПКА ДА ЗАКРИЕ КАТЕДРА БОГОСЛОВИЕ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО,ВОДЕН ОТ НЯКАКВИ КОРИСТНИ ЦЕЛИ.ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО ТОЛКОВА ДЪРЖИ ДА НАЗНАЧИ ОТЕЦ ТОДОР,КОИТО НЯМА ДОРИ ЕДНА ПУБЛИКАЦИЯ И НАПИРА ДА СТАВА ДОЦЕНТ,БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ПОКРИТИЕ НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА ПРАВИЛНИКА ОТ РЕКТОРА?!ТОЙ ЗА ТОВА Е ТАМ-ДА СЛЕДИ ПРИЛАГАНЕТО НА ПРАВИЛНИКА.НИЩО ПОДОБНО.САМИЯТ РЕКТОР КОГАТО Е ВИДЯЛ ЧЕ МУ СЕ ОТКАЗВА ТОВА БЕЗУМНО ПОТЪПКВАНЕ НА ПРАВИЛНИКА ВКАРВА В ДЕЙСТВИЕ ВТОРИЯ ПЛАН-ЗАКРИВАНЕ НА КАТЕДРАТА.ДОЦЕНТ СТЕФАНОВ Е НАПЪЛНО ПРАВ.ПАЗИ БОЖЕ ОТ ТАКЪВ РЕКТОР.НЕКА ВСИЧКИ ОСЪДИМ ТЕЗИ БЕЗУМНИ ДЕЙСТВИЯ НА ТОЗИ РЕКТОР-БЕЗРОДНИК.

    ОтговорИзтриване