"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

17 март 2017

Каритас или как да скачаме с Паоло Кортези по зададен сигнал


Паоло Кортези даде сигнал и всичките пипала на римския октопод от фондациалистки вид в България "Каритас", заедно с партньорските им уж-православни фондации и лумпениатът на лични хранилки, маскирал се като българска православна църковна интелигенция, стиснали БПЦ на много нива, се активизираха. Цялата околоцърковна електронна публицистика ревна за заминаващия си Кортези и за горкичките образовани сирийци, ненамерили добър прием в Белене. Появиха се даже пред Президентството на протестират и Негово нареченство почти-епископ архим. Дионисий, заедно с припадащата подире му баба Ренета Инджова. "Христос напусна тая земя в лицето на отец Паоло!" подпяваше Дионисият Мишев, а Ренета жално пригласяше: "Дали е вярно въобще, че сме прибрали арменците едно време и спасявали евреите?! Ах, колко сме лоши!!"

Трагикомедия и дежа-ву. Къде е разликата в същината на тоя църковничарски водевил между Ренета Инджова и Велислава Дърева, едната припадаща подир Дионисий, другата подир митр. Николай? Едната неокомсомол, другата парамасониат? И двете достатъчно смахнати, за да викат с цяло гърло глупости по всеки въпрос...

Да, правилно четиричленното добре образовано семейство е било приютено от кюрето. Да, не е нормална реакцията на беленчани и проявената селяшка ксенофобия. И всичко свършва дотук, за да започне големият евтин водевил. Сирийците напускат Белене доброволно, не понасят лошите погледи. Не са екстрадирани, вероятно нейде другаде в България са настанени. А разстроен след тях си тръгва и кюрето. И понеже съм достатъчно нетактичен, ще се опитам да отгатна защо падре Паоло е бил тъй разстроен. Реакцията му в своята крайност е хипотетично обяснима чрез две теории - или иска да очерни българите тенденциозно, представяйки нормалните им за населеното място, срещащи се по такива места из цял свят, страхове и фобии като чудовищно престъпление, небивало досега нивга и нийде едва ли не; или тъй се е разстроил, щото е имал романс съвсем "по католишки" с някое от децата, пък те са си тръгнали, о, драма!

Развалиха му на падрето "играта на Иисус Христос" е третата хипотеза, отнеха му играчките, с които си играеше на светец и той побегна разплакан към Рим, за да го теши папа Фра. И ще го утеши най-вероятно. По папски.

Но аз друго искам да попитам и то е свързано с "великите" достойнства на падре Паоло - достойнството, че бил научил български... Варненското кюре също говори приличен български, български говорят и мормонските мисионери, които даже учат по година предварително езика на страната, в която се готвят да идат. Това е характерно за западното мисионерстване, то е манипулативно. Но като научил български, Паоло какво направил? Взел да рови и разкървавява "раната Белене", да фетишизира кокалите на предшествениците си, убити от Червения терор, та да не допусне и за миг да забравим колко сме лоши... Аз отказвам да се смятам за наследствен престъпник обаче въз основа на една абсурдна "историческа справедливост" - историческата справедливост няма "възстановяване", това е фикция и оправдание за нови неправди, уж в името на възкресяването на стара, убита отдавна правда. БКП е престъпната организация, нито българите като цяло, нито обществото, още по-малко пък следващите поколения са... Той май прави същото като предшествениците му емисари на папа Йоан-Павел II в Сребреница, демонизиращи сърбите, за да насъскат хърватите, та да подпалят Югославия. Научил е езика ни, за да ни убеждава, че сме изроди, че едничката надежда за нас да се очеловечим е да станем католици или да приемем поне техните "градски ценности" - "Към Града и към света" вика папата, алилуя!!... Мерси, не желая да се уча да чукам дечурлига, нито градски, нито селски, нито вселенски, мерси, мерси. мерси, но не!! 

И друго ми е интересно... Един свещеник, само че руски, научи предварително добър български и тогава дойде, научавайки го още по-добре, сменяйки предшественика си в Руското Подворие в София Игумен Исидор, Игумен Филип Василцев научи български, без да е длъжен. За сравнение предшественикът му игумен Исидор никога не го научи, зная - взимал съм му интервю за сайта на Сивови. Василцев възобнови духовното обгрижване в параклиса към дома за стари хора в Княжево, който е към Подворието, вдигна нивото на храмовия хор, стегна дисциплината сред руския клир в България... Е? Какво направиха активистите на "Каритас", кресливи както винаги - издействаха чрез Калин Янакиев, който тогава се заиграваше с готвещите се да влязат във властта реформатори на Радан Кънев (Рада Дълбоката) забрана за Василцев от министерството да влиза в България за известно време.

Що са тия двойни аршини? Що е тая двойна демокрация? Аз трябва да се чувствам виновен пред беленските католици, че кюрето им се е фръцнало и си е тръгнало, без никой да го гони, а да бъда небрежен и даже дебелоок към моите руски братя по вяра, задето техния свещеник беше плют, руган, демонизиран и даже политически дискриминиран??

Вие идиоти ли сте или да?!

1 коментар:

  1. Много хубава статия! Поздравления! Браво!!! Игумен Филип Василцев е почтен,образован и добър отец,който се грижи добре за своето паство,независимо руснаци,българи,молдовци. Във Руското Подворие всеки православен християнин отива на гроба на свети владика Серафим Соболев с радост и благодарност.

    ОтговорИзтриване