"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

06 март 2017

За врачанското "чудо" и Вуйчо Ваньо - църковният Сашо Лилов


В БПЦ започва, или по-добре казано ескалира, същият процес, който протече в държавата през 90-те години на миналия век... Партийната номенклатура, милиционерите и копеленцата им тогава разграбиха държавното стопанство. След като първо чрез безогледно доене и некадърно управление за 45 години ги бяха довели пред банкрут, нямаха какво повече да цедят от тях, нито да взимат от странство заеми, за да ги поддържат живи, те ги разпродадоха предприятията, фабриките и заводите за по още някой долар в чуждестранните си лични и семейни сметки.

Това направиха "тежката номенклатура" и висшите политически ченгета, а редовите партийни секретари, закапечета и векерета, завършили диамат в някой РАБФАК или АОНСУ, както и обикновените милиционери, се захванаха с "демократични промени и политика" - да разсъждават и да се карат уж "за лявото, центъра и дясното".... 

А после наводниха Църквата, в момента милиционерите са църковни активисти, храмови настоятели и митрополийски служители, докато партийните секретари бистрят богословието - за и против честото причастяване, икуменизма, модернизма, "тежката номенклатура" и висшите ченгета станаха архонти и всецърковни "благодетели"...

Ех, моя умираща България! В последния останал сравнително здрав орган от тялото ти - сърцето ти, Църквата, пълзят страшни метастази, впиват се пипалата на онзи Октопод, отгледан от старите плячкаджии на "фашистки мандри", които станаха антифашисти и партизани седмица преди да влезе в България Червената Армия, докато преди това сигурно са били бранници, легионери и върли хитлеристи.... Синовете им днес унищожават Църквата в България посвоему и много по-страшно, щото разстреляните християни стават мъченици, а купените за две паници леща стават антихристи. При това антихристи в раса.

* * *

Абсолютно същото започна в БПЦ, което течеше в обществото през 90-те, което се опитаха да внесат в БПЦ тогава Христофор Събев и разколниците му, но не успяха. Внесе го на бял кон митр. Николай и пасмината му. И всичко е за пари и имоти, за нищо друго.

Игра на досиета от ДС, същата стара игра - първо на един митрополит - Галактион, после на няколко професори по теология, сетне на свещенството на цяла епархия - Пловдивската, като принудени да си ги поискат от властите, сами не ги получиха изобщо да ги видят, но попаднаха под ключ в чекмеджето на мутрата им "митрополит", а накрая - "пълна лустрация" за досиетата на синода, след... 25 години "съвестно" пазене от такива като Костов и Луканов - най-съвестните нали? Лустрация почти точно преди... патриаршеските избори, като някои досиета бяха изгорени от кумува срама, като това на Патриарха, а други почистени добре, като на планирания за следващ "патриарх", трети демонизирани тотално и дописани.

Митинги, протести и протестъри. Градове на истината. А? Помните ли? А сега в БПЦ протести и протестърски автобусни екскурзии покрай изборите за варненски митрополит, протести пред Руското църковно Подворие, протести срещу хиротонията на архим. Дионисий, протести със същата риторика почти, като ония от 90-те - "кой не скача е червен" и "времето е наше".

Убийства на влиятелни опоненти в синода... А помните ли смъртта на Луканов, а на Ешкенази?

Нахлуване по манастири, заплахи с побой на старци, лов на вещици - хюмнета... А помните ли палежа на Парламента и нахлуването в Партийния дом в София?

...И същевременно Лилов - "Наш'та Партия, обновена и дистанцирана...." Кой сега е Лилов в БПЦ? Вуйчо Ваньо бе, вуйчо ви Иван Желев, разбира се, другарят професор!... Дойде и неговият ден за реванш, да си поиграе на "Лилов в БПЦ", на кукловод, след като истинските кукловоди му посмачкаха фасона... Но да не го обиждаме, че той сега пости, ще му вземем мира духовен на постника с рецептурник под мишница - лесни сладки с орехи, гръцка баклавичка без олио с цариградски постен тутманик...

Желев ръкопляска - чудеса се случили в Стара Загора, в Неврокоп, във Враца, избирателите на новите митрополити порастнали духовно при митрополитските избори сега, станали "отличници" пише. Тоя май не разбра, че вече не може да пише оценки, щото преди няколко години колегите му от БФ София го изгониха без право да стъпва на академична богословска територия в БФ. Заради папките му с разсекретени доноси против тях го изгониха, бившия си ректор, на чието четене се усмихваше даже нагло пред всички.

Неговите нови "отличници" били изтрили от челото на БПЦ срамотиите от времето на варненските избори... А друго пееше преди - "Варна започна (доброто), а Неврокоп затвърди" - негово съвсем буквално заглавие от Двери бг. пак...

А че във варненските срамотии тогава имаше баш той, заедно с останалите клики, пръст, ние сякаш не разбрахме. А че църковното изпълнение на цялата БПЦ видя ужасено на видео пениса на цял епископ на ставропигия - Борис, как му го лапа вещо жена, точно защото реши Борис да играе сам, без кликите, подобно на Дионисий по-късно в София, ние сякаш пак не разбрахме...  А че Троянският манастир "изгърмя" по-късно, вероятно като отмъщение срещу старото братство, нападнат от псевдоцърковници и параполитически мутри, както съвсем наскоро разбрах от една споделена с мене кореспонденция между варненец и служителка в Троян, понеже там е бил "щабът" на Борис Бачковски за варненските избори, ние пак не се усетихме нали?! 

О, да! 

Ами депешата на Наум, тогава Стобийски епископ и синоден главен секретар, а сегашен Русенски митрополит, да бъде погребан дядо Кирил възможно най-бързо, депеша от името на светия синод?! В Двери бг. тогава четохме "достоверно" обяснение - домакинката Тони Добрева била решила на своя глава светкавичното закопаване на дядото, била разговаряла с някакви неопределени хора от синода (или около него - така и не стана ясно) с писма "по интернет", пък епархийските съветници дори на покойния нищо не знаели за тая странна организация... Толкова са некадърни гагаузките чистачи на софийско-пловдивски престъпления, че изтървали думичката "писмо". Писмото е всъщност официално синодно нареждане, изпратено от главния секретар... Избърсахме си всички гъза с Тонка тогава, чийто дом на всичкото отгоре беше и "предизборен щаб" на Наум сетне. Ами демонстративните разговори на Наум по телефона с "патриарх" Неофит пред варненци в Катедралата по време на панихидата за дядо Кирил, чрез които показвал, че "той е определен за следващ митрополит"?... 

Срамотиите във Варна ги сътвориха Пловдив и София основно бе, Вуйчо, с варненско съгласие!

А срамотиите в Русе? Какви срамотии в Русе ли?! Цитат: "Направихме от Русе столица на педерастията, ха-ха-ха!!" - думи на Ловчанския митр. Гавриил пред свещ. Димитър Амбарев след избора на Наум за Русенски митрополит.

Ще мълчим, ще се правим на малоумни, само и само Вуйчо Ваньо да ни пише, ако не 6, като на Неврокоп и Враца, то поне някоя 4-ка нали??... То им е обща болест на него с приятелите му - да пишат оценки.

А срамотиите в Неврокоп по изборите там? Ами сите избирателе купно - партийни членове и стара номенклатура, десари, обикновени македонски криминални престъпници изнасилвачи? Приготвени като завещание от "добрия владика" Натанаил, за да продължи цицането на епархията и чрез приемника, олицетворена от митрополийската фирма "Непар"??... Купен хотел "Неврокоп" у центърот на Гоце Дельчев за времето на Натанаил, "Непар" наляла в него милиони епархийски пари, а хотелът пък сега работи, губейки хиляди пак такива епархийски пари дневно, на загуба. Защо работи?! За кого всъщност работи, ако не за попска рода на щат, както работи всичко в БПЦ?!... Да, да, "Неврокоп затвърди", а "срамотиите на Варна" ги поизми Враца, пък скоро вероятно Видин ще ни помогне съвсем да ги забравим... А множеството почти фиктивни духовно-просветни центрове из Неврокопско, предназначени само и единствено за преливане на парите от гръцки дарители?!... 

Неврокоп затвърди. В Стара Загора светна. Във Враца направо засия. Във Видин може би ще гръмне - като Дионисий на Великден пред храм "Свети Александър Невски". И всички имате 6.00, но не по Нов Завет - предмета на Вуйчо Ваньо от БФ, а по лицемерие и страх.

* * *

Чудото "Враца".

Какво е "чудото" на Враца?

Врачани избрали двама достойни епископа, за да ги предложат на синода да избере един от тях. Това било.

Кой е достоен? Достоен от тях, да ви кажа, е само Йеротей. Този човек вдигна едва ли не от руините Поморийския манастир, превърна го в източник на финансиране сериозен в опосканата от поповете Янакиеви Сливенска епархия с пустеещи манастири, дообрана с "аферата КТБ". Този човек непрестанно повишава богословското си образование и знания. Този човек плащаше семестриалните такси на цели випуски от шуменската теологична катедра, този човек помагаше с пари на църковни центрове за помощ на хора в беда из цяла България, този човек се опита да превърне самият Поморийски манастир в център на духовна просвета и богословски срещи, този човек стегна монашеската дисциплина около себе си. Този човек не е хомосексуалист... 

Да, приятел съм му, макар че той вече не ми е и съм му приятел, затова което е сам по себе си, без да ме интересува изобщо какво съм за него аз.

Но Йеротей е аудсайдерът сега, да. Като разликата със старите аудсайдери (неизбираеми в полза на фаворита) от старите двойки в изборите е, че достоен. Защо е аудсайдер, почти неизбираем? Защото зад Григорий Браницки стои завидна кариера - епископ в Троянската ставропигия (нищо, че при нападението от попове и мутри-политици над старото братство се държа като келнер в мутренски бар, вместо като епископ и пастир), викариен епископ е на патриарха в София (нищо, че не можа да спре кражбите от епархията на "жена" му на патриарха на име Ангел Младенов), връзки стоят зад него с българската олигархия, "духовен син" е на Натанаил и заедно с това "духовен братовчед" на Иван Желев... За "един глас разлика" - по-точно за половин (с двойния глас на патриарха) Григорий Браницки преди време не стана Неврокопски митрополит вместо Серафим.

Да, Епископ Йеротей Агатополски е аудсайдер... 

* * *

Но ех, приятелю, дано се случи някаква щастлива грешка обаче, дано спечелиш, макар че вие, читавите от сливенци, сте по-симпатични като вечните губещи... Но не тъжи... Ние сме тракийци... Е, аз съм и малко сърбин де, затуй в плача ми има много псувни и смях... Най-големият от нашите - Спартак се провали току пред вратите на Рим, миг преди да го изравни със земята тоя тогавашен "свещен вертеп", та какво остава за нас. Обаче Спартак го помни целия свят до днес, Спартак Бог го видя (в "провала" му го видя), защото го качиха на кръст като Неговия, а "победителят" му го знае "почита" един дявол в ада само...

Няма коментари:

Публикуване на коментар