"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

18 март 2017

Влязох за пример в лекциите на теолозите-журналисти в София

"Учи србски да те цео свет бомбардуje" (сръбска модерна поговорка) "...али смо победили 18 нациje... морално, честитам вама!" (реплика в отговор на Слободан Милошевич, преди да го "приберат" с Шешел в Хага)
Чувам значи аз, представете си, че вече съм влязал в лекциите на академични преподаватели. Става дума за тези на Горан Благоев в магистърската програма в Богословския Факултет в София, която води за студентите - "Църква и медии". А защо пък не скоро и в някой учебник? Вече съм направил стъпката дори - Бисер Божков ме е включил в бележка под линия в една от странно-научните си книги... Дет' се вика - таз' година булка, догодина люлка. Макар че, в нашия случай с хората, за които говорим, пословицата да би трябвало да е обърната - при тях би звучала тъй: "Таз' година люлка, догодина може би евентуално, ако слушат - булка".

Българската журналистика, претендираща да се занимава с православната църковна тематика, се променя динамично. Ето например как - едно време Явор Дачков чукаше значително по-възрастната от него Люба Кулезич и така стана водещ по БНТ на предаването "Гласове", а Горан Благоев първо го "чука" (казано образно) цялата БПЦ-мафия и тогава стана направо "доайен" в тия работи...

* * *

Сега, мили деца, студенти от БФ в София, които наричам деца съвсем условно, щото мнозинството прехвърляте петдесеттака и богословските ви интереси са повече част от кризата на средната възраст, отколкото нещо друго, аз - антипримерът от вашите лекции, ще ви посветя в тайните на вашия преподавател, така че, ще излезете едни гърди пред самия него в знанието как се правят новини. Той ви е обяснявал "как не се правят", посочвайки мене като негативния пример, а аз ще ви кажа как се правят, посочвайки него като положителния пример. Щото ми е сърце широко, да и съм също така положителен човек, както казват сърбите - позитивац. Мил като гугутка, благ като Калудка.

На първо място трябва да има съдействие и координация в правенето на новината, най-добре е да ви координира някой друг вас - групата съвсем несвързваеми помежду им "журналисти". Например да сте Горан Благоев и да сте в синхрон с Мартин Карбовски, а темата ви за новина да е Негово Светейшество Патриарх Максим, докато е Максим още жив и светителства.

Тече скандалът с "разсекретените" напълно досиета от ДС на висшия клир, тресе се държавата. Официалната информация от Комисията по досиетата е, че всички са били агенти и сътрудници от тогавашния синод, освен двама - Ловчанският Гавриил и дядо Максим, на сегашният "патриарх" Неофит пък досието му е "чисто" като момино дупе - бели листи, доноси няма, даже е представен като такъв, който комуникирал с политическите милиционери с огромно нежелание, за което отвсякъде получава сега хвалби, включително от преподавателя ви, а това, че Гавриил пък въобще не е комуникирал, затова и никакво досие няма, се неглижира. Неофит трябва да е герой и преподавателят ви активно участва в рисуването на добрия образ.

По официална информация Максим досие няма, но по неведоми пътища в ръцете на Горан Благоев попада някакво досие на митрополит, в което е споменато име на друг агент-митрополит. Дали са на Горан листа, като с коректор заличили името на втория, от самата Комисия по досиетата. От споменатите години и места обаче ясно се разбира, че това е Максим, както и по-късно, след години, се разбра съвсем директно това от гостуването при Горан на архиразколника Христофор Събев, който го заяви ясно и даже показа същия документ с незаличено име. Преподавателят ви се направи тогава на ядосан, възмути го не друго, а това, че Христофор е получил листа с незаличено име, а той със заличено.

Да се върнем обаче към момента, в който "новината се печеше". Друг "журналист", занимаващ се с църковна тематика, отстоящ на километри уж в духовно и професионално отношение зад Горан - Мартин Карбовски, приятел с митр. Николай от младини впрочем. се явява. На пръв поглед - нищо общо с Горанката ви. 

Карбовски намери някакви циганета, по обичая си от Сточна гара в София, които излязоха в ефира му да разказват как дядо Максим се бил ползвал от хомосексуалните им ласки...

И новината се опече, даже някои я изядоха - притиснат от две страни, за да не се посрами съвсем БПЦ според принципа "върви доказвай, че сестра нямаш изобщо, ако вече са казали, че е курва", Максим поведе гостуващия тогава в България Руски Патриарх от София право и само към Пловдив, за да му "покаже" великия митр. Николай на собствен негов терен, посочвайки го индиректно като свой приемник.

И Горан спря да развява листчето с "изличено" име от досието, а неделя по-късно същите циганчета пак бяха при Карбовски, за да се "разкайват", да обясняват как някой ги бил подкупил за по 50 лева, че да лъжат за Максим, не стана ясно кой им е дал по 50 лева обаче - някой неведом, но не и Мартин Карбовски.

Ето, така се прави, мили деца, някои от вас с побелели бради и мустаци, новина по новата БПЦ-мода в медиите. Учете се от Горан и станете същите "професионалисти", от мене не учете нищо, най-малкото сръбски, щото ето, научих сръбски аз и сега "мене цео свет бомбардуje", ма и неостаjем задужан, да...

Защото, дечица в тежък климактериум, нека не ви лъжат - вие сте богослови, все пак, а от истински богослов "професионалист-журналджия" като Горан - професионална курва т.е., не става, богословът има непреодолим и незаобиколим нравствен императив пред очите на сърцето си за всичко, което прави.

4 коментара:

  1. А, бре, тъпако, циганетата лъжена не за патриарх Максим, а за дядо Йоан, тогава викариен епископ в София. Като много искаш да пишеш, поне проверявай нещата!

    ОтговорИзтриване
  2. Лъжеха за няколко души, включително за дядо Максим, който иска, може да потърси предаването и да провери, аз го помня цялото чудесно.

    ОтговорИзтриване
  3. Патриарх Максим е достоен и почтен-тези клевети,клюки и измислици по негов адрес няма да останат без наказание. Циганите( а и не само те) ще си платят за всичките мерзости,които са изричали по адрес на православното духовенство.

    ОтговорИзтриване
  4. А кой ще накаже тия, дето ги купиха, най-вероятно с църковни пари, за по 50 лева и ги накараха да лъжат??

    Впрочем дядо Максим беше истински Патриарх, тука спор няма.

    ОтговорИзтриване