"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

26 май 2020

Сом, канабис и свещен Мизерник

Днес софийският свещеник поп Марио е влязал в дома на мирянка от кв. "Красна Поляна", за да освети годишния курбан на бедно семейство. Понеже във фамилните традиции на жената съществува поверие, че за цената на "четене на курбан за здраве" не бива да се пазариш, а да дадеш колкото ти каже попът, а Марио знаел това, та поискал (и получил) 250 лева.

Курбанът се състоял от два сома, след като хапнал от единия, Марио си взел цял другия за вкъщи, като отчупил и половината месена погача. Рекъл, че предложеното му за вкъщи червено вино не е достатъчно хубаво, та домакинята трябвало да иде до магазина, за да му купи бутилка от 15 лева.

Заведението до храма на Марио се държи от същият тоя Марио, като оттам редовно се стелят облаци дим от марихуана, за която запознати твърдят, че пласира на клиентите си самият той. Често Марио събира пари в дарение за храма си, за да купува нови медни свещници, понеже някой постоянно му ги крадял.

Изпращайки го, жената иронично въздъхнала:

- Ех, да бях станала и аз поп!
- Не можеш, чедо, - казал с пълна сериозност Марио - защото си жена!

Друго душеполезно наставление (и единствено) било обяснението на Марио преди това, че сомът не бива да се коли, а да се корми и чисти... жив.

Браво бе, поп Марио! Ти не си Марио, а си Супер Марио!


П. П. Поканвам читателите си да изпращат сигнали и да разказват подобни случаи от територията на цялата БПЦ на електронен адрес portos_@abv.bg

Добавено днес:
Според свързали се с мене запознати със случая мои приятели свещеници, въпросният Марио е разколник и никога не е бил част от каноничната БПЦ, ако е така обаче, защо никак не са предупреждавани хората, че около една голяма квартална църква дерибейства бракониер!?

13 коментара:

  1. Ехх, това не е ли отживелица (курбанчето)?! Никога не съм вкусвал такъв. Разработва се изкуствен интелект, а ние курбанчета...

    След време ще бъде отменен от изкуствен интелект (Марио) и ще е по угодно, защото "ИИ" ще служи безкористно.

    П.П. Вероятно ще ме корят за това мнение.

    μ

    ОтговорИзтриване
  2. Според свързали се с мене запознати със случая мои приятели свещеници, въпросният Марио е разколник и никога не е бил от каноничната БПЦ, ако е така обаче, защо никак не са предупреждавани хората, че в една голяма квартална църква дерибейства бракониер!

    ОтговорИзтриване
  3. Историята на Марио поп почва да се избистря. Въпросът е обаче как, без да е канонично ръкоположен, го пушат да служи тук и там, докато не се продъни, включително и като капела в някаква болница... За народа, който гледа това, той е поп! Проблемен, но все пак поп!

    ОтговорИзтриване
  4. Щом кълват...
    Всеки среднограмотен човек трябва да разпознава такива.

    Аз уважавам черното духовенство. Вчера +Антоний служи прекрасно! Ако не си гледал:
    https://www.youtube.com/watch?v=EkwHe9-9368&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2vMB1QpIMgN4Yv4SsIOCwtnAX0xcC9AZkr_HOvQpDAHifZuvyvXbGYjT8

    П.П. Тази, която "блъска" боксовото чувалче...започни да тренираш.

    ОтговорИзтриване
  5. "Кълват", щото се оказва, че тоя продължава да служи пред очите на всички в храма в "Красна поляна" и не е единственият "поп" от разкола без ръкоположениие, който си има своя църква и си служи безпрепятствено... Пълно е с такива, особено в Пловдивска епархия. Чакай да напиша! Чакай, Чакай! Cълзите ми текат от смях в момента от това, което сега разбрах!! В село Златосел Пловвдивско поп Запрян им довел цял Атински Архиепископ в самосиндикалната църква, когото после арестували в Гърция, щото се оказал мошеник и шофьор на такси.... Чакай, Чакай!!

    ОтговорИзтриване
  6. "Вълк" да проповядва на "овце" в храм...как е допуснато? Няма ли пастири? Красна поляна е отвратителен квартал.

    +Николай не ги ли стяга в Пловдив?

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва да се създаде "Църковно разузнаване" или "Црковно следствие" и да го углавиш Ти! Необходимостта от създаването му произтича от случващото се. Това би укрепило Църквата, като я защитава от злонамерени деяния.


    μ (все го забравям)

    ОтговорИзтриване
  8. Голямо е остроумието ти, но изостава грамотността ти. Пише се "оглавиш", а не "углавиш" (до последния анонимен коментатор)

    ОтговорИзтриване
  9. Всички коментари, които са под тази публикация са Мое дело. Лека нощ, г-н педант! (Вече си лягам по-рано, защото си ценя времето, а имам да правя вечерното си правило.
    Утре е голям празник!

    μ

    ОтговорИзтриване
  10. Ако е този поп Марио, който виси на алеята пред храма на Централни гробища, той е ръкоположен от разколниците, никога не се е покайвал и не смята да го прави. А какво общо има храмът в "Красна поляна" е интересно и дори криминално, както и висенето му на гробищата. Всеки свещеник от БПЦ има вече идентификационна карта, с която да се легитимира пред миряни, охрана, полиция и т.н. А поп Марио?

    ОтговорИзтриване
  11. Предполагам, че "ПоПфолк Марио" ще се сдобие с фалшива карта (ако не го е сторил вече). Обикновен човек не може да разпознае такъв!

    Предлагам: QR код, сканиране, легетимен/ нелегетимен свещеник!

    П.П. Само мрънкате...даваите решения.

    ОтговорИзтриване
  12. Пиша късно, защото си наруших програмата. От утре започвам да си лягам по-рано, да чета книги и спортувам усилено!

    И предлагайте решения!

    μ


    ОтговорИзтриване
  13. Хубав ден, а разочароваща вечер- дори не съм прочел Софронието!

    μ

    ОтговорИзтриване