"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

27 май 2020

Латинов, събирай си версиите! (синод и разкол - вълци бизнаци)

И така, след "обратна информация" от Софийския квартал "Красна Поляна", оказва се, че поп Марио Йонов - свещеник, йога, каратист и... "тантра-терапевт", въпреки уверенията на мои приятели свещеници, запознати с историята му явно повече виртуално и медийно, отколкото реално, продължава да служи в храма там, без въобще да е мръдвал.

Да припомним наученото. Поп Марио не е получавал нивга свещеническо ръкоположение от каноничен епископ на Българската Православна Църква (Българска Патриаршия), Марио е ръкоположен за презвитер (свещеник) от Разколниците в БПЦ, чиито всички ръкоположения на свещеници и епископски хиротонии Всеправославен Събор в София преди около 20 години обяви за нищожни, освен тези, които призна за действителни, след като е принесено документално покаяние за участие в Разкола, стига да са извършени от канонични епископи, ако ли и да са изпаднали епископите в Разкол. Марио обаче не е получавал такова, нито се е разкайвал публично за участието си в Разкола, а даже непрестанно и до днес се хвали, че не е ръкополаган от епископ на БПЦ. 

Веднага след това решение, канонични свещеници и миряни се опитват да изгонят Марио от кварталната църква, в която се е барикадирал, самообявявайки се за свещеник. От този храм, както вече казахме, според квартални енориаши, непрестанно изчезват медните свещници по 60 кила единият (около десетина пъти ги краде "някой"), та Марио все пари събира от дарители, за да купува нови. Кръчмата до храма, както казахме, се държи от Марио, а е квартална тайна, че в нея се злоупотребява с марихуана, продавана на клиентите, според зли езици, от Марио. Православните християни тогава нахлуват в храма, избивайки залостените отвътре от Марио порти. Марио обаче "знае да играе карате" и налита на нахлулите със "стойки и 'фатки", но очевидно някой от нахлулите владее уличен бой тип "Красна Поляна" в шопски свободен стил по-добре от Марио каратето, затова Марио е отведен с полиция в белезници и разбит нос в съда, както се и появява сниман по медиите сетне... Тия премеждия с властите не са единствени, Марио е известен на полицията и с битката си срещу контрольор в Софийския градски транспорт.

Преди няколко месеца пътувах с трамвай към Софийския квартал "Бъкстон" (с трамвай 5-цата, на който се качих от Съдебната Палата), който квартал знаем, се намира покрай квартал "Красна Поляна" или там някъде ('Ба ли му мамата където точно!?) - клисарката (няма значение коя) на един храм (няма значение кой) търсих (Що ли я търсих?! 'Ми щот' съм луд бе! Търсих я, за да й подаря една ябълка, която намерих пътьом, минавайки покрай Бургас от Варна за София през Пловдив на автостоп по магистрала "Тракия"), а не съм търсил информация как са разположени тъпите софийски бивши села (сега квартали). В трамвая поп. На седалка-две зад мен. При една от спирките дочувам как се качва контрольор. Пресягам се и взимам в ръка изпаднало от друг пътник, слязъл вече, билетче от пода. С периферното си зрение проследявам попа. Видя какво направих, моментално съобрази какво следва и буквално "изхвърча" през затварящите се трамвайни врати навън... Дали не е бил Марио?? Взел си е човекът Поука!


* * *


След събитията сред "Красна поляна", Марио се подвизавал като капелан в МБАЛ "Александровска", изживявайки се и като всестранен духовен терапевт... От там го изхвърлят. Наистина. Днес отново виждаме поп Марио Йонов в храма в "Красна Поляна", откъдето въобще не е ясно някога махал ли се е, въпреки уверенията на мои приятели свещеници, уж запознати със случая му, че "много отдавна няма начин да е там". Обаче Марио е там. Не само служи света литургия, но изпълнява и частни треби по домовете, както вече тука писахме в "Сом, канабис и свещен Мизерник".

* * *

Един да е Марио, с мед да го намажеш!

В София такива като Марио са поне две-три дузини и са членове на свещеническия синдикат към КТ "Подкрепа", създаден от църковния Остап Бендер... Оп, исках да кажа от моя инак приятел г-н Христо Латинов! Които не са се уредили пожизнено в някоя църква, където никой не ги знае "поп ли са, не са ли" (а явно и някому по високите етажи на църковната власт се "отчитат" тия бракониери, щом продължават безпрепятствено дейността си), щото хората гледат расото, а в расо всеки може да се облече, дремят покрай гробищните паркове, за да примамят някой опечален да му "четат молитвичка". Регулярно Латинов ги сбира, по моя информация отпреди години, в някакво помещение около Сточна Гара, където не знам какво им прави - сказки ли им чете, инструктажи ли или организира оргии (не ме интересува), но заедно водят някакъв социален живот. С тях Латинов подготвя възраждане на разкола, като по неговите думи пред мене лично, тоя път щял да е "велик и страшен".

Пазете се, иде "Антилопа гну"!!

Абе, освен мене някой друг тука чел ли е нещо за Остап Бендер всъщност?!

Та, гледай сега, от една страна Латинов събира чета с "попове" като Марио, като им дава гръб, защитавайки ги чрез синдиката към КТ "Подкрепа", чрез тях "точи люта сабя за синода на БПЦ". Същевременно Латинов, като служител към Държавен Фонд "Земеделие" преди години, е издействал субсидии (а ние знаем нашите клирици как обичат да работят със субсидии и какво знаят да правят с тях) за ремонт на храмове в епархиите на действащи тогава митрополити, като Дометиaн Видински, по негови признания пред мен на самия Латинов, за действащи и сега, като Николай Пловдивски, по информация от трети лица тогава и в Пернишко в полза на тогавашния епископ Йоан Знеполски, сега митрополит Варненски и Великопреславски, според намеци на покойния вече отец Димитър Амбарев пред мен... "Кроткото агне от две майки суче" казва мъдрият български народ. "Хитрата лисица в две гори се eб*", казвам аз пък.

Оставете сега поговорките, ами ми кажете - Латинов последно разколник ли е или е човек на синода?!


* * *
 
'Ма ма'ни ти София, ами знаеш ли к'во става в Пловдив, майна?! Най-каноничният град в най-каноничната епархия на най-каноничната Поместна Църква. Наш'та! Млък, да не се напикая от смях, че без друго едвам се стискам!

Освен, че от храма "Св. св. Константин и Елена" насред 25-и април е изритан (буквално) друг наш герой - Сашо от блог "Доксология", понеже митр. Никола казал, че май коронавирусът е измислица, а Сашо решил да го критикува, та другият псалт там буквално изритал Александър през вратата за срам на Карнобат... Сашко явно е прочел съвета ми от една скорошна статия за себе си да "псува всички наред", за да бъде знаменит и решил да се одърви първо на митрополит Кольо... Сашe, Сашо-e-e, мно'о си прост, Сашо-e-e !

Ей, слушайте, давя се от смях вече и все по-трудно ми е да разказвам!... Та освен това знаменито събитие, украсило наш'та мила родна Тракия насред центъра й, в Пловдив отколе си функционират разколнически храмове, съвсем не обезпокоявани и под носа на местния Херцог... Уф, бе! Исках да река митрополит!

Единият е в кв. "Смирненски", таман до Студентските общежития. Наречен е "Света Троица" и се намира точно срещу каноничния православен храм "Свети Климент Охридски". И му... подбива цените. Щото, ако в "Свети Климент" требите и свещите са "по ценоразпис", в "Света Троица" са "кой колкото има на сърце да даде" - тая 'фатка всички я знаем добре нали - "който не го е срам, да даде по-малко". Вика му се на това "манипулация и попски шашкънии". Другият такъв храм, както научихме, се намира в с. Златосел край Пловдив и ако не се лъжем, също се нарича "Света Троица". Там служи поп Запрян, който също... сам си е епископ от само-себе-си.

Поп Запрян изнамерил един гръцки шофьор на такси, когото облякъл като Атинския Архиепископ и довел в Златосел, представяйки го за... Атинския Архиепископ. Поп-запряновият "архиепископ" не само отслужил в храма на поп Запрян света литургия, но и хиротонисал за... епископ едно келеме от Пловдивската духовна семинария с малко име Димитър, за което не научихме други подробности. Впоследствие "атинският архиепископ" на поп Запрян бил арестуван в... Атина, докато карал таксито си, защото се доказало, че въпросният кир Таксиджия издавал от името на Архиепископията там "венчални и кръщелни свидетелства", а в Гърция, както знаем, венчанието има законова тежест като тази на гражданския брак, а кръщелното е равносилно с гражданския акт за раждане.

Междувременно Рогошките гробища в Пловдив при входа си изобилстват от попове като софийския Марио, които дебнат опечаленитe, за да им "четат молитвички за пари". Да, в най-каноничния град на най-каноничната страна сред най-каноничното Графство на г-н Фродо... Оп! Исках да кажа Херцогството на Кольо Лудото.

* * *

Абе, джанъм, дали не съм прав да ми се струва, че клирът на БПЦ и този на реформаторите-разколници са... вълци-близнаци?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар