"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

15 юни 2017

Архиереи, шкембета и учени (Еба си Керъм Керъма!)

"Аjде Jано, да се погледамо, аjде Jано, кућу да не дамо!" (сръбска народна песен)
продължава от Махараджата

Архиереите ни рядко успяват да говорят в свободен текст по-дълго от пет минути пред църковния народ или широката общественост за друго, освен за политика, при това по един ретрограден и често даже налудничав начин, който им се чини църковно консервативен, но всъщност няма общо с никакъв вид духовност и истинска религиозност. Заговорят ли за "богословие" пък, то ще е само против икуменизма и папизма, като често пъти, поради полуграмотността им, се получават гротескни каламбури.

Наше Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан обаче е "нещо друго". Него го обучава за "владика богослов" лично д-р Свилен Тутеков. Радвам се, че на Тутеков му "порасна работата", сигурно е положил още повече, двойно над свръхмногото си усилия, за които навремето ме уверяваше в лични разговори, че е положил, за да "научи богословието" и сега, след двойните дългогодишни свръхусилия, се е научил, освен да теологизира, но и да пише без фрапантните правописни (граматически подчертавам, а не технически) грешки, с които ми пишеше в skype навремето. И тъй, сега всички говорят против папата и против демокрацията, а Варненската Владика от Ямболски произход Йоан, благодарение на Великотърновския богослов от Горнооряховски произход Свилен, има свое ноу-хау - говори основно за това колко много съжалява, задето е... дебел. 

И докато ужким съжалява, че е шишко, а и се поти ужким на своя фитнес-тренажор, откакто е дошъл във Варна станал е, вярвайте ми, двоен. Тоя май всичко изяде - пари за ПЦДОН (църковния център за наркозависими) няма, същият център впрочем, който за времето на дядо Кирил имаше цели периоди, в които благодарение на Кирил бе безплатен или със символични такси. Тоя сега даже не се и вясва на събрания или инициативи... Вероятно не идва, щото с поп Тодор Стойчев - Софийски богослов и Поповски зет от Русенски произход на Варненска хранилка са решили да стават топ-академици - за сметка на изтерзаната от проф. Румен Ваташки и други плагиати и кариеристи Шуменска университетска катедра по теология... Една Юлия по прякор Дебелата, която до сравнително скоро идваше на света литургия в Аспаруховския храм я няма горе-долу от предпоследния храмов празник в миналата година, когато той беше при нас Йоан в хр. "Свети Княз Борис-Михаил", така че предполагаме, че и нея я е изял. Няма къде другаде тая да се дене, толкоз досадна беше, че е невъзможно да си е заминала самичка. Изял я е очевидно Владиката и е драснал тутакси за Шумен с поп Тодор. Може би там да е изял и колежката Яна Драгомирова, че и нея, чувам, че я няма?! И тя беше досадна като Юлия. Ваташки е още жив и здрав, него Йоан не може да изяде, щото Ваташки е по-лаком (за слава) и от самия Йоан.


* * *

Доскоро си имахме в БПЦ само един-единствен митрополит с прякор Кюфтето - Великотърновският Григорий: Йорго Кюфтето. Сега си имаме цели две Кюфтета още, които живеят в Русенска митрополия на семейни начала и ги свързва един хуй, остава въпросът отворен - чий, простете дами, заедно с булонката им Джони-Боби. То е ясно отде иде "Боби" в името на кучето, ама отде е "Джони"? Дали не е някой Йоан (Джон), припознал кученцето също и за свое дете?... Главното Кюфте от двете преди време апелираше за забрана на... гей-парадите... Смях!... А кюфтетата в Русе май ще умрат от страх, щото тленните останки на катастрофиралите край Бесарбовския манастир свещеници и йеромонаси ги държат 40 дни, не ги погребват, докато не приключи следствие подробно, за да се разбере какво точно е станало - да не би случайно да е атентат-заплаха случката индиректна срещу Двете Кюфтета... Едното Кюфте, за сведение само ще припомним, в качеството си навремето на синоден секретар, изпрати факс, в който нареди тленните останки на Владика Кирил да бъдат погребани до ден-два след убийството, сега обаче ще тормози следствие, прокуратура и мъртви тела, докато се увери, че някой не го заплашва... 

Владика Кирил навремето, според свидетелства и на политика и общественик Константин Тренчев, и на отец Димитър Амбарев, получавайки предупреждения от свои приятели в ДАНС, че срещу него се готви убийство, за което споделя и с Епископ Игнатий Карагьозов, като за вдъхновители посочва в личен разговор с него... "светият" синод и николаеви хора (казано пред Амбарев и Тренчев), не потърси ни обществена, ни частна охрана.

* * *

Но нека митр. Наум трепери - няма мир за нечестивия, казал е Господ чрез св. прор. Исая, даже когато заплахата е илюзорна и пресилена нечестивият покой не намира... Ние Владико Кириле, ще отбележим поне двама годишнината от мъченичеството ти, наздраве! Христос царува!!! И това е моят закъснял отговор на Йоан - наследникът ти, който тогава в приемната си ме попита дали го "признавам за Архиерей"!

следва: "Градината на богове, магарета и богослови (Еба си Джерълд Даръла)

Няма коментари:

Публикуване на коментар