"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

22 юни 2017

Владици и владичини, къртици и къртичини


"Да станеш майор няма никога ти, Капитане" (Володя Висоцки, из "Случай в ресторанта")
Дядо Кирил никога не спря да приема архим. проф. Павел Стефанов за всякакви инициативи в духовната просвета на епархията. Ако е била някаква пауза, то е заради някои хитри варненски попове, които мислиха, че ще ядосат Кирил, ако го поканят, понеже отец Павел рядко пестеше критиките си и лично към него. Но се оказа, че за една инициатива, която аз организирах, дядото и за миг не се подвоуми да благослови поканата за него. Отец Павел пристигна, изтъпани се пред слисаните попове и заедно с прекрасните неща, които каза, спомена мимоходом, че майката на Владиката ни била от т. нар. "добросамарянска вътрешно църковна секта".

Още се усмихвам, когато се сетя как един присъстващ там свещеник се оцъкли, отец Ясен Шинев беше, ако не се лъжа:

- На кой Владика бе, на кой?! - толкова беше изненадан, че сила нямаше да го каже високо, ами сякаш изхриптя, давейки се с прихлъцвания.
- На Кирил бе, на вашия... - отвърна пак тъй мимоходом отец Павел, махвайки с ръка, за да покаже, че това уточнение е нещо абсолютно несъществено и се върна в основната си темата за исляма, за която беше поканен.

Нашият нов Владика обаче, "многоучен и немракобесен", според уверенията на още по-учения и светлоносен проф. Иван Желев, задето не направиха любимия му поп Тодор Стойчев от асистент на доцент в Шумен, заплаши да издейства закриването на катедрата по теология там. 

* * *

Шуменските богослови никога и по никакъв повод не поканиха и потърсиха Кирил, някои от тях и открито поддържаха поп Любомир Попов навремето в буната му и по-конкретно го поддържаше най-яростно любимката на Иван Желев асист. Яна Драгомирова, която даже изпращаше новозаписалите се студенти от Варна да се черкували в самоделния параклис на изгонения вече от Кирил поп Любомир. Целият варненски клир, както описахме вече, очакваше, че Кирил ще има "алергия" към думата "Шумен", щото са привикнали, както още Ботйов ги е "нарисувал" - "тежка, желязна ръка да целуват, тиранство и зло да тачат". Но нищо такова не се случи. 

А шуменските богослови с години се молиха и го търсиха новия Владика, искаха му подкрепата, даваха му път да се изяви като богослов, какъвто чуваме, че е петимен да изглежда. А той реши да им даде "пеша си" (да не кажем и нещо по-лошо) да го целунат в лицето на поп Тодорчо... Дали не е твърде зает дядото, подобно на митр. Антоний, със съзрецаване на... facebook? Дали едничкият начин да иде нейде по-далече от района на Централна Поща не е да му кажеш. че си му приготвил опечено цяло агне?

Два факултета - Софийският и Великотърновският включиха и задействаха сега всичките си връзки, включително и тези в странство - за да дресират шуменци, да ги "обдарят" силом с обичния си поп Тодор за доцент, та да ги въздигнат до нивото на своето ново и модерно богословие, дето го внесоха чрез отъркване в иностранни (па и инославни) палта по закачалките в залите на чуждоземни семинари. Спасяват, помагат, насила вкарват в Царството Божие, както вероятно си вярва Тутеков, обикаляйки като муха без глава между Търново, Горна Оряховица и Варна... Е де, ама аз питам - нека софиянци и търновлии ми покажат свои светила, като работилите в Шуменската катедра Тотю Коев, Павел Стефанов, Цветана Янакиева... А и какво им пречи вече катедрата там - нали сега теологията е "защитена специалност" според МОН, няма място за конкуренция, няма смисъл, никой няма да остане на улицата? Дали не става дума за обикновено тщестлавие да са "само те мъдреци, с които би загинала мъдростта", както Многострадалният Йов праведно подиграва приятелите си, които го осъждали, за да се "харесат" на Бога? А като гледам някои от тях, особено ония "маститите", тежките, дето се оказаха и с досиета при ДС, ми иде да им подпея ироничната еврейска поговорка от времето на цар Саул, който веднъж изпаднал в транс и пророчествал, като така Бог го спрял в гонитбата му срещу младия Давид - "И Саул ли е между пророците?!"

* * *

С поповете Дончо и Тодор ли ще умре богословието, ако не направим спешно асист. Тодорчо на доцент Теодор? Абе Тодоре бе! Дядо ти се е казвал Стойчо, а ти си Тодор, не доцент, ами и магьосник ако щеш да станеш, името си в паспорта не мож' смени, щото и по закон нямаш право - няма в него нищо унизително, освен туй, че на тебе ти звучи селски!!... А в епархията ни има свещеници с по два доктората и три висши образования, не само богословски, ами и по философия, и по филология от престижни университети, с издавани и преиздавани книги в различни области от светски и авторитетни издателства. Такива служат из Шуменски и Добрички села и крайни квартали, с години запокитени там, забравени, наемите на църковните жилища, в които живеят, построени от тях самите, се вдигат в момента непосилно, подхвърляни са на всякаква гавра, май просто щото твърде блестят, а Бисер Божков с трите си книги в стил "копи-пейст" и "един не чул - друг не видял" от издателска палатка "самиздат", е епархийски съветник. Че на всичкото отгоре в момента и всеки разход над 500 лв., който в храмовите настоятелства се прави, тези истински интелектуалци и богослови, свещеници в изгнание, трябва да представят за одобрение от... г-н Бисер.

Срамота бе, Куме, срамота!

Кой кум ли? Той си знае кой е, има расо и е вече отдавна бивш кум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар