"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

17 юни 2017

Аман от кокали! (За търговията със "свети" мощи)


Митрополит Николай "канонизира" преди години за мъченици българските въстаници срещу Османското робство в Батак и Новосел, вседствие на което костницата в Батак е вече... празна. Имаше едни кокали в музей, а оня направи всичко възможно музеят да стане "действащ храм", освети кокалите и... кокалите сега ги няма.

Епископ Пахомий Вранянски от Сръбската Патриаршия днес пък "канонизира" сръбските въстаници срещу българската окупация през Първата Световна Война във Враня и Босилеград и няма да чакаме вероятно дълго, докато  военната костница там, сега "оцърковена", също се опразни.

А от храм "Свети Княз Борис-Михаил" във Варна (кв. "Аспарухово") преди няколко дни бяха откраднати мощите на мъчениците св. Кирик и св. Юлита.... Енориаши при храма се чудят дали мощите не са дотрябвали в Пловдивско за манастира "Св. св. Кирик и Юлита"....

Къде ли се строят храмове и трябват мощи, а? Та се "канонизират" кокали на кило, а после да се продават? Питам се. 

Чете човек и слуша, па накрая си вика - аман с тия кокали бе! Турци ще ни направят зорлем тия наши владици и попове - всичко свято ще презрем накрая, заради тях и търговията им на тия ботйовски още "скотове в реси" ненаяли се!

8 коментара:

  1. Така ме боли за тия кокали, та ми се вика. За пръв път чувам, че и друг го боли.
    Я ми кажи как да остана в тая църква, като не мога да се причастявам с тия псета от една трапеза и после да ги хуля? Как да стане?

    ОтговорИзтриване
  2. Според византийската богословска дефиниция, благодатта изтича даже от устата на мъртво псе - личното им недостойнството не означава, че свещенодействието им е недействително, този принцип сам Иисус оставя в Евангелието относно юдеиските свещеници, фарисеи и книжници.

    А защо "хулене"? Не е хула да кажеш истината. А ако ще правим нещо, дайте да се сберем и да ги изхвърлим от храма, вместо да се чудим ние да ходим ли или да не ходим.

    Дедите ни не са се чудили да са или да не са православни - изритали са просто фанариотите от храмовете си. Ние що не можем да изритаме една банда с педерасти, а?

    ОтговорИзтриване
  3. Защото вярваш, че благодатта може да изтича от устата на псета. Аз не вярвам, понеже не съм византиец, за мен изтича отрова от устата им и се влива в ушите ми, понеже техният дял е лицемерие и неверие. Това не означава, че не съм православен.

    Според закона на страната е трябвало досега да изхвърлят всички с досиета от действителна служба, но не го правят. Кой им търси сметка?

    Днешната църква не е ли функция на атеистичната държава? Нима се отказаха от театъра, наречен "избор" на Патриарх Максим? Нима изрекоха истината за това "измамничество". Аз виждам да се ражда в нея само беззаконие.

    ОтговорИзтриване
  4. щото сме путки

    ОтговорИзтриване
  5. Не яде ли Самсон мед от утробата на мъртвия лъв, според Писанието?! (до предния анонимен)

    ОтговорИзтриване
  6. Не му ли отряза затова косите коварната жена, и не заплати ли затова с живота си? Ти виждал ли си у псе пчела да си прави кошер и от него да изтича мед. Можеш да ми кажеш име на някой сладкодумен "старовладика", от чиято уста са изтекли сладки думи за спасение.
    Раждат ли тръни смокини? Има ли лошо дърво, което дава добри плодове? Ще ме изпитваш ли по Свещено Писание?
    Истината е такава, че ако искаш да я замеряш с камъни, за да я убиеш, ще премине посред и ще си отиде.

    Разбра ли, че не съм църковен робот?

    ОтговорИзтриване
  7. Че му отряза косата, отряза я Далила, ама пък хем чука най-красивата филистимка в нейно лице, хем храма на Дагон срути с голи ръце Самсон - насреща му да тичаме, пак няма да го настигнем Самсон, както се вика, затова е и споменат и в Новия Завет като "герой на вярата"в Евреем 11-та глава!

    ОтговорИзтриване
  8. вмро обединени патриоти-без дрога и алкохол20 юни 2017 г. в 17:10

    Е тази щом вика "За пръв път чувам, че и друг го боли."-значи нарича портос сродна душа.Еми тогава значи поркате и си биете спринцовки заедно,значи какъв рай,каква църква какво Причастие търсиш?
    А отделно портос служи на силите на злото и е в едно семейство с митрополитите.Участват в ритуали с жертоприношение на котки и гледане на карти.
    Този сайт просто е една рекламна покана да станеш ,подобен на главните героив блога

    ОтговорИзтриване