"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 юни 2017

Митрополити и други животни (2 и 1/2 портрета)

"А ето, комшийка седи на балкона и иска всичко да знай!" (из песен на "Обратен ефект")
Тъкмо станал митрополит и веднага наредил на свой човек да подпали една свещоливница в Пловдивска епархия, говорят хората. Питат го после "техническия изпълнител" на това начинание що му е трябвало на митрополита да го поръчва, а оня вика: "Еба ли му мамата, представа нямам, вероятно за да покаже каква велика личност е!?". Човекът без да иска май че е уцелил. Тъй Нерон е подпалил Рим, по същата казват причина. А Калигула пък се е чукал и с коня си, и със сестра си Друзила, като за награда е направил от коня си сенатор, а сестра си искал да провъзгласи за империатрица, женейки се за нея "по египтянски", но това е друга тема, макар че има нещо общо с Нероновия комплекс на Пловдивския подпалвач, щото пак е било с цел "да го видят кой е", но не само него, ами и сестра му, и коня му.

Та драснал й на свещоливницата кибрита оня, което нищо чудно и да има общо с вечната му война със свещите в храма и смяната на ценовата политика накрая и се почувствал сигурно оргазмично. Нерон е пеел композирани от него песни, свирейки на арфата си докато гледал от балконите на двореца си горящия Рим, а нашият сигурно е танцувал на балкона на митрополията си на ул. "Станислав Достоевски", гледайки далечните й отблясъци на злополучната свещоливница и е крещял възбог:

- Боже, Боже, я ме виж, не съм ли вече истинска Империатрица!?

А от Висинето прогърмял Сам-Самичък Дядо Бог:

- Не, ти си просто един дрогиран педераст!

* * *

И нашичкият тъкмо се почувствал наистина велик и се отпуснал да крещи на всяко заседание на синода по всички, когато веднъж митрополит Кирил, след като няколко пъти го предупредил безрезултатно да спре да крещи, минал тихичко зад гърба му, докато "истерясвал" пак и му "изгърмял" един шамар по врата. Последното вече е съвсем сигурна история, без никакви украшения. Тогава Игнатий Плевенски по прякор Ебляка писнал, според обичая си:

- Мамо, мамо-о, какво стана сега!?! Защо не станах един прост поп, както ми викаше мама, що ми беше да ставам владика!? - завайкал се, па отведнъж се сетил и за любимата си тема - А да знаете мама какъв хубав чай прави-и!

Тоя Игнатий май е оцеляващ като Клавдий край Калигула?

***********************************

На Черепишкия манастир пък, където преди се е помещавала Духовната семинария, а Игнатий Плевенски й е бил ректор, имало една тераса - точно над реката. На терасата маса със столове, сложени там сякаш нарочно за ядене и пиене. Седяла компания от църковници,  работници в манастира, владици и попове край масата и се веселяла. В един момент присъстващо лице мернало долу край дърветата при реката във вечерния сумрак камилавка. Фигурата под камилавката не се помръдвала, въртяла се само отвреме-навреме главата с камилавката. Слушал намиращият се там внимателно, според разказващото лице опитвал се да улавя променящия посоката си вятър, който му донасял думите.

- О, виждам долу край реката камилавка! - викнало разказващото ми го лице.
- А, - намесил се един от работниците по ремонта - това е оня "поп", дето е ректор на семинарията тука, той това редовно го прави да подслушва навсякъде и всички.

* * *

На двама-тримата загубеняци от четящите моя блог, които постоянно звънят по телефона на разни мои приятели, за да ги укоряват, че ми "разправяли разни неща" ще кажа, че зле предполагат - въпросните хора нищо не ми разказват. Всичко знам от... Игнатий Ебляка, да! Да бе, аз ли да лъжа!? Аз езикът си ще прехапя, но не ще излъжа! Този, ако щете вярвайте, постоянно ще го намерите в сградата на синода, влизайки там, особено във вечерните часове и край вратите. Седял и слушал, ако го изненадате приведен пред някоя врата, за да излезе от положение, моментално започвал да ви разказва за любимия си футболен отбор... Абе, дали Игнатий Плевенски, освен духовен "старец" на Николай Пловдивски, не е и изповедник на екипа на Двери бг. в качеството си на духовник-пионер в съвременните църковни "медии"?

***********************************

По времето на митр. Калиник във Врачанска митрополия имало официална длъжност "генерален директор на стопанската дейност", тази дейност се състояла в гледането на две кози, една овца и няколко кокошки. Да.

1 коментар: