"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 май 2016

Изявление на и.д. игумен на Гигинския манастир йером. Никанор

публикувам текста на цялото изявление на йером. Никанор, което получих на "двоен адресат" с Двери.бг., но което ТАМ е само "преразказано в общо линии и избирателно"
Уважаема редакция на сайта "Двери",

В публикуваната от Вас информация по повод на необосновани оплаквания и произволни твърдения на бившия игумен на Църногорския монастир се съдържат следните неточности, които бих желал да изясним:

Статията започва с: 
"продължават конфликтите в Гигинския манастир" 
Това е една фантазия. Конфликти в монастира никога не е имало и няма, създаде се конфликт между бившия игумен и братството, но този конфликт се разви в с. Смировдол и няма нищо общо с Църногорския монастир, в който отец Евгений не живее вече пет години.
"След скандалите в края на м. март..." 
Тази фраза отново отразява единствено случилото се в нечие въображение.
"​Така църковните власти се надяваха да внесат мир в обителта, но това не се случи.​" 
Както изтъкнах и по-горе, мирът никога не е напускал Църногорския монастир. ​Назначението ми за и.д. игумен стана по изрично настояване на братството, не по моя амбиция. За духовната атмосфера в светата обител всеки може да отсъди сам, след като ни дойде на гости - а в монастира, както се знае, всички са добре дошли!

​В петък, 13.05.2016г.​, съгласно моя заповед, работници отидоха да приберат имущество на Църногорския монастир, което бе отнесено за ползване в с. Смировдол по нареждане на бившия игумен през 2015 г. Работниците бяха посрещнати радушно от обитаващия там монах, който не е клирик на БПЦ, отключено им бе и им бе оказано пълно съдействие. Монахът освен това е почерпил и всички с кафе.

Въпреки уговорката между нас, отец Евгений се обажда в полицията и заявява, че в собствения му имот в с. Смировдол се извършва кражба!!! Пристигналият дежурен полицай от РПУ-Земен първоначално нареди да се преустанови товаренето на вещите, но след като получи разяснения от компетентните органи, а и като се убеди със собствените си очи от надписите по много от вещите: "Дарение за Църногорския монастир", той се разпореди товаренето на продължи и църковното обзавеждане да бъде възвърнато в Църногорския монастир.

Както става ясно, никакво насилие и никакви конфликти между работниците и населниците в имота на отец Евгений в с. Смировдол не е имало.

​Впоследствие, след изтеглянето на товарните автомобили и отпътуването им за с. Гигинци, те са засечени от лек автомобил, управляван от духовно чедо на отец Евгений, в който освен бившият игумен, се е возела и госпожа Дафинка Граховска​. Там е станал конфликт, предизвикан от опита на шофьора на лекия автомобил да заплашва работниците със секира и от словесната гюрултия, вдигната от г-жа Граховска.

Госпожа Граховска, с цел да предизвика скандал, е извикала екип на "Бърза помощ", а и екип на БНТ - така де, нали трябва да стане по-интересно. През 2014 г. с протекциите на бивш изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", Дафинка Граховска стана началник на пиар-отдела на Фонда по време на управлението на скандалното "Семейство". Тогава с нейните работодатели, т.нар. "дебелите", влязохме в открит конфликт, заради действия на ДФ "Земеделие", накърняващи интереса на БПЦ. След отстраняването на "Семейството",  г-жа Граховска беше освободена от ДФ "Земеделие", като си остана мой заклет личен враг.
"​В последните години между двамата (отец. Никанор и отец Евгени) настъпва дълбоко разделение, което доведе до пълния разрив между тях.​"
Това ми изглежда като единствения обективно изложен факт в публикацията ви.

Простете, ако съм ви засегнал в професионален план.


Поздрави,
иером.Никанор
и.д. игумен

Няма коментари:

Публикуване на коментар