"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

29 септември 2016

Папа Франциск утре пристига на посещение в Грузия


автор Таня Мускетарката


Папа Франциск пристига на официална визита в Грузия на 30 септември. Пред представителството на Ватикана в Тбилиси на 21 септември е имало протести против визитата на папата, организирана от духовници от Грузинската православна църква, те са призовавали патриарх Илия да не се среща с римския епископ. Но Патриаршията в Тбилиси категорично не приема призива на тези духовници, които са протестирали. В официално изявление на Патриаршията на Грузия се заявява следната позиция по въпроса:

Патриаршията на Грузия с уважение приветства госта и се надява, че тази визита ще помогне за връзките между отделните религии и за укрепване на мира в региона. Ние считаме за  неприемливи  крайните негативни изявления, изказани публично от някои духовници от Грузинската православна църква, свързани с тази официална визита. И ги призоваваме към спокойствие“

Патриаршията в Грузия също отбелязва, че отслужването на меса в Тбилиси от папа Франциск не може да се възприеме като опит за намеса в религията на православните от страна на католическата общност.

Папа Франциск ще пристигне на Международното летище в Тбилиси - "Шота Руставели" на 30 септември следобед. След церемонията за официалното му посрещане, папата ще посети президента на Грузия Геортий Маргвенашвили. Същата  вечер в президентския дворец ще има среща с правителството, граждани и дипломатическия корпус. По-късно ще има среща с католикос-патриарха на Грузия Илия Втори, на тази среща ще има и представители на общността на асирийските-халкидонски католици.

На следващия ден, събота, 1 октомври на стадион „Михаил Мекши“ в Тбилиси папата ще отслужи Света Литургия. След месата папа Франциск ще се срещне с грузински католически свещеници, министри и миряни, среща която ще се проведе в църквата „Свето Успение Богородично". След това папата ще посети патриаршеската  катедрала Светиткховели в Мцхета.

В неделя ,2 октомври папата ще отпътува за Азербейджан. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар