"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

30 януари 2018

Защо сме всички за затвора?


Докато владиците ни и свещениците ни се изказваха и опитваха да се намесват в политиката на местно и национално ниво, всичко беше в рамките, ако не на приемливото, щото позициите и изказванията им бяха или налудничави, като Николаевите за сурогатното майчинство, за ГМО, за религиозното образование, или смешни като на дядо Галактион, който веднъж пиян по националната телевизия и пред премиера обясняваше, че БДЖ има и в... Германия, затова не бива да се приватизира, то поне тези неща бяха в границите на разбираемото... Това са все пак хора, назначавани със заповед на БКП, откърмени и контролирани от ДС. Ако се зачетем във встъпителните им речи при назначенията, изнесени в книжката "Не си прави кумир" на един стар свещеник, ще видим ясно каква мисия в БПЦ им е била вменена - именно мисия на политизация и да "примирят" християнството с комунизма... И ако очаквате, че след десетилетия на активна политическа пропаганда тези хора, станали на по 70 и на 80 години, ще могат да погледнат другояче на себе си и ролята си, значи сте идиоти, което аз отдавна подозирам за всички ви до един...

Обаче от гротескното и комичното бавно и полека преминахме в областта на престъпното. Не, не говоря сега за обичайните престъпления, които клира ни жизнерадостно и с лекота е вършил винаги, нито за либидните им отклонения, сред които и наказуемата от закона педофилия. Говоря за новата вълна на търсеща обществено внимание, присъствие и признание църковност...

Например за свещениците като лечители и ръководители на енории тип "терапевтична общност".

Така обогатихме личностната патология и психическите им отклонения с религиозна патология и отклонения на събралите се в неоенориите ни идиоти, направили го често просто, щото няма къде другаде да отидат.

Една приятелка имах, прекрасен иначе човек, с която близо 3 години някои наши взаимоотношения се изчерпваха с петинг, ако разбирате какво искам да ви кажа. Кръстникът й мирянин и изповедника й свещеник, които тя смяташе за скрити светци, бяха си харесали една протестантска теория, гласяща "никакъв секс преди брака". Тази теория е хубава, когато се прилага във възпитание на юноши в патриархална среда, ама приложена към дърти мъже и жени на по 30 години, звучи налудничаво и е вредна, съгласете се, което е открил още Платон. Три години стисках зъби и търпях, накрая се "ошамарих" с шише водка и отидох право при г-н Кръстника. Този господин се изявяваше и се изявява още като енорийски терапевт духовен и душевен, без дори да е свещеник, даже без истинско богословско образование, камоли психологическо. Казах му, че това е абсурдно, той попита отколко години сме заедно, казах че са три и оня, вдигайки ръка да ме благослови по свещенически, рече че пътят към секса е открит. Отговорих му, че ако още веднъж ме прекръсти, ще му счупя ръката и му върнах кръщелницата, за да прави с нея каквото сам реши, щото осъзнах, че три години съм участвал в някаква много извратена псевдодуховна и религиозна шведска тройка.

Друга приятелка си хванах, която пък беше във възторг от дванадесетстъпковата програма на клуб "Независимост". Ако не знаете какво представлява, набързо ще ви кажа. Тя не е за алкохолици, а за жертви на алкохолици, като даже се разглеждат за жертви на обикновени пияници хора, дето пияниците са ги изгледали, изучили, задомили, никога ръка не са вдигнали върху тях. Но тъй като тия ги "гледали да пият", се били травмирали и всичките им житейски проблеми насетне дошли от туй, че станали зависими, но не към алкохола, от който често не са близнали и капка, ами от пиещите край тях, за това си избирали за партньори сетне хаймани и пияници. Аз имам друга версия защо на такива хора се набиват за партньори впрочем, а именно щото са всякога неуверени и комплексирани, а понякога страшно грозни и друг не ги поглежда, но туй сега е страничен въпрос... Каква е програмата за лечение ли - да се научат за никого нищо да не жертват, да не се смиряват, да късат отношенията си с пиещи хора... И от това, видиш ли, ще стане зрял човек, че и съпруг или съпруга!?... Но нашите енорийски секти се сприятелиха, побратимиха и даже осиновиха тази светска секта, дадоха й трибуна и още поле за действие.

Но ако това е гротескно, все още не е престъпно, а престъпно стана в момента, в който неоенориите предложиха "лицензирана услуга" не за аутсайдери, дето някак са живяли с простотиите си и биха продължили да кретат още дълго с торбата с тях на гърба, дето нашата глупост не би им дотежала особено в добавка. Белята стана, когато запретнахме ръкави да се занимаваме "професионално" с психически болни хора, с които в една съседна Сърбия, от която уж гледаме, Църквата работи ползвайки услугите на утвърдени специалисти. За последните обаче трябват добри пари, пък ние обичаме да правим боя от пръднята си и все търсим начин да получаваме пари от хората, през ум не ни и минава да даваме, какво като сме уж Църква!... Така започнаха и самоубийства. Но не са ли това класическите секти протестантски и постпротестантски от 90-те години на миналия век в България? Един гуру, докато им обяснява, че ги лекува и спасява, им прибира на хората си пари и имоти, а те понякога и се самоубиват накрая?! Покажете ми разликата!!... В такива психарници обърнахме и манастирските общности, а някои монаси тръгнаха да си създават свои сред миряните из чужди епархии - никога под контрола, а рядко и въобще със знанието на местния епископ... Хора, примерите са десетки!!... Но... вий сте идиоти и ви боли хуя за всичко нали?

А държавен контрол, намеса, регулация?! Откъде да дойде, когато сме в една държава, в която парвителствата отпускат огромни годишни субсидии за БПЦ като общност на традиционното вероизповедание, а министерствата целеви дарения с милиони, които се харчат за всичко друго, освен за това, за което са дадени, а даже понякога и нагло лично се присвояват, пък контрол и ревизии няма, щото "БПЦ е отделена от държавата" и намесата в делата й би била недемократична?! Последното е много смешно, щото владици, дето лягат и стават с реакционно болшевишки  тиради, бръкнеш ли им в задника относно пари и власт, изведнъж стават експерти по демокрация. Но мутрите във властта чакат (а най-вероятно и отдавна делят) едни имоти на БПЦ на стойност десетки милиарди, та подхърлянето на няколко милиона за злоупотребяване с тях от владиците, дето ще им ги снесат милиардите сетне, са твърде добра сделка, за да бъде разваляна с контрол и ревизии. 

* * *

А в демонизираните USA подобни секти, злоупотребяващи с хора, че и опитващи се да си правят лобита в институциите, за броени месеци са разбивани, пък хитреците в тях опандизвани.

5 коментара:

  1. Насра се с твойта Сърбия. Големи християни - на всяка дума псувам Господ и Св. Богородица...

    ОтговорИзтриване
  2. Абе да ти кажа, псувни към Бога и светците или с участие на имената им в тях, съществуват у почти всички народи, особено в силно религиозните, като у италианците с тяхното "Порко Дио!" например или у руснаците с "мать Божия" /не мат, майка, а мать именно, което е нещо много грозно и не желая да го превеждам тук.

    Преди години четох книга "Безбожието на българина", авторът забравих кой е, в която именно тоя пример се даваше - българите не псуват Бога или "на Бог", защото просто за тях не е нещо свято, а е пренебрежимо, по всяка вероятност несъществуващо (в псувнята се обругава нещо, което за някого е свято). Защо да псуваш на нещо обикновено, да кажеш примерно "да ти еба абажура" или на нещо, дето не смяташ че го има, като "ебел съм ти озоновата дупка". Българите псуваме на майка, щото я смятаме за свята, както и на гъз - по някаква причина сме приели собствения си гъз за свещен, което дава отражение на целия ни обществен живот впрочем.

    ОтговорИзтриване
  3. Исус са го били и боцкали търпял е като мъж.А някои интелелтуалци ги е срам да се прекръстят.Повечето нямат домашна църква нямат нормална среда за отглеждане на деца, а кочина.Българите ли ще казват кой е по свят.Да ходят да копат нивата и за въглища такива.Да се научат на труд и нормализация.

    ОтговорИзтриване
  4. Я пак провери както е на руски "мать" и какво "мат", самоуверен глупако!

    ОтговорИзтриване
  5. Да, обратното е, но смисълът е този. Мать е майка, а мат е псувня, иде от "материть", горе долу "майчинствам", псувам на майка. Това да пишеш по памет предполага грешки често досадни, предпочитам такава самоувереност, пред google, wikipedia-увереността на някои, щото за тази разлика знам от лекции на доц. Цветана Янакиева, просто размених местата на думите неволно.

    ОтговорИзтриване