"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

27 януари 2017

Обръщение на Църквата на Гърция към народа относно събора на Крит


източник: Свети Синод на Църквата на Гърция


Днес излезе обръщението на Църквата на Гърция към народа относно събора на остров Крит.

Въз основа на изводите направени от документите на Великия и Свят събор на остров Крит :

  • Единството на Православната църква се изразява в нейния вселенски характер и нейните свети тайнства. Съборността ѝ служи за единство и вдъхновява организацията на Църквата, нещо което определя нейния курс на развитие. Отбелязваме също, че това е присъщо на известните Вселенски събори, например Събора на Фотий, великият патриарх на Константинопол, проведен през 879-880 година, на свети Григорий Палама (1341, 1351, 1368), Фераро - Флорентинскийския събор от 1438-1439 година, събора от 1638,1642,1691, свързани с протестантството, срещу етнофилетизма като ерес през 1872.
  • Православните автокефални църкви не са федерация от църкви, а една света, вселенска  и апостолска Църква. За православната диаспора в различните държави трябва да продължи действието и правилата на епископските събрания с представители на всички автокефални църкви, за да се гарантира спазването на принципа на съборност, и да се прилага максимално точно.
  • За православната църква семейството е резултат от ,,Христос и Църквата ", тайнството е съюз на мъж и жена, което е единствена гаранция за раждането на деца.
  • Православната църква постоянно подчертава важността на поста, който е християнски подвиг. Упражняването на поста е в непрекъсната връзка с човешкия живот и живота на нашите ближни, той се свързва тайнството на живота и Църквата. Това не е съотносимо само за монасите. Аскетичният живот е присъщ на християнския начин на живот.
  • Православната църква осъжда преследването, експлусирането и убийството на членовете на религиозните общности, да бъдат принуждавани да променят вярата си, да бъдат бежанци, да бъдат отвличани, да бъдат изтезавани, да бъдат екзекутирани и унищожавани. Особено безпокойство изразяваме за положението на християните в Близкия изток и на всички малцинства там и по другите места по света.
  • Основната мисия на Църквата е мисионерската, защото тя се бори със средствата на вярата и проповядвайки благовестието на вярващите, които живеят в модерните общества и на тези, които не познават още Христос.
  • Диалогът главно с инославните християни (от други християнски деноминации) е нашето задължение към Църквата, за да станем свидетели по този начин на истината и апостолската вяра. Трябва да ги запознаем с автентичната православна традиция, стойността на светотеческото учение, практическия опит и вяра на православните. Диалогът не означава и няма да означава компромис с вярата.
  • Православната църква е Тази света съборна и апостолска Църква, която признава Символа на вярата. Не може да има святост извън тялото на Христос, т.е извън Църквата (Еф. 1:23). Светостта е част от тайнствата на Църквата, центърът, на които е Евхаристията. Светиите дават образа на Божието царство.Според Василий Велики,,един народ са всички, които са се надявали на Христос,и една Църква са сега онези, които са Христови,макар и да се наричаме според различните места"
  • Църквата е една за всички. Църквата очаква завръщането на всички хора които са неортодоксални и инославни в Нея.
  • Текстовете на Светия и Велик събор на Православната църква ще бъдат предмет на подробно изучаване и проучване. Това е типично за всички събори на църквата. Богословският диалог е непрекъснат. Необходимо условие е, разбира се, да се запази непокътната богословската истина и този диалог да се проведе без фанатизъм и разделение, без колизии и разлики, които са вредни за Църквата и нейното единство. Разколите са присъщи на психичните заболявания.Според свети Йоан Златоуст:,,да разцепиш Църквата и да се държиш честолюбиво (свадливо),и да предизвикваш разделения ,и непрекъснато да страниш от събора е непростимо и е достойно за обвинение"(PG48,872) Затова призоваваме  вярващите да не обръщат внимание на думите на тези, които увещават да се отклоняват от пътя, за да образуват групи извън Църквата, позовавайки се на въображаеми догматически причини.
С това обръщение ние искаме да Ви уверим, че всички епископи на Църквата на Гърция ще бъдат бдителни и ще останат непоколебими в православната вяра и посветени на едната света, вселенска и апостолска Църква.

,,И тъй, братя, радвайте се, усъвършенствате се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас." (Второ послание до коринтяните 13:11)

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар