"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

27 януари 2017

Свети Три светители

Автор Таня Илиева-Мускетарката

Тропар на Свети Три светители:
,,Като единоправни на апостолите и учители на Вселената на всички, молете Владиката на всички да дарува на душите ни велика милост".
Празникът посветен на паметта на великите кападокийци свети Василий Велики, свети Григорий Богослов и свети Йоан Златоуст Константинополски патриарх се чества на 30 януари. Те се почитат като вселенски учители, чиито авторитет е формирал догматите и богослужението на Църквата.

Историята на установяване на празника се отнася към управлението на император Алексий Първи Комнин, когато в Константинопол се водили спорове за първенството сред Отците на Църквата. Според преданието, през 1084 година митрополита на Евхаит - Йоан имал видение, в което той видял заедно тримата светители и те му казали да им се установи общ празник в тяхна памет, като му казали, че те са равни пред Бога.

И на базата на това видение възникнал начинът на изписване на иконите. Това е известно като ,,Видението на Йоан Мавропод" (изображение на митрополит Йоан Евхаитски пред тримата светители, седящи на престоли). 

През първата половина на 12 век в гръцките богослужебни книги се появява служба, посветена на тримата светители. Най-ранният пример за това е ,,Устав на манастира Пантократор" в Константинопол от 1136 година, съдържащ правилата за освещаване на църква на празника на светите Василий, Григорий и Йоан Златоуст Константинополски патриарх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар