"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

30 януари 2017

Свети мъченик Трифон Апамейски


автор Таня Илиева-Мускетарката

Тропар на свети мъченик Трифон Апамейски:
,,Твоят мъченик, Господи, при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец. Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали и съкруши на демоните безсилната дързост; с неговите молитви спаси нашите души." 
Свети мъченик Трифон Апамейски се родил през 232 година в селището Компсада, недалеч от град Апамея във Фригия. Според други източници в Лапсак в Мизия. Още като юноша при него се проявил дар на чудотворство, той лекувал недъзи и ги облекчавал, прогонвал бесове. Много хора обърнал към християнството. Според преданието веднъж с молитвата си свети мъченик Трифон изгонил всички вредни животни и насекоми и така били спасени от глад жителите на Кампсада.

Той изгонил беса, който се бил вселил в императорската дъщеря Фурия Гордиана. Император Гордиан Трети бил идолопоклоник, но не преследвал християните. Дяволът предусетил идването на мъченик Трифон, но бил изгонен. По молба на императора Трифон направил възможно дяволът да придобие плът (той приел формата на черно куче с пламтящи очи). След тази случка мнозина повярвали в Христос.

Наследникът на Гордиан, император Деций Траян, започнал големи гоненията на християните. И Трифон бил заловен и предаден на съд.

Трифон бил измъчван, уводен на едно дърво и пребит, след това вързан за кон и хвърлен в тъмница. След като му били забити пирони в краката, бил призован да се отрече от Христос и да се поклони на римските богове, след като отказал, той бил осъден на обезглавяване. Преди да бъде обезглавен, Трифон горещо се помолил на Бога и като му благодарил, той се помолил да бъде взет в Царството Божие. По време на молитвата си той предал душата си на Бог и палачите нямали възможност да изпълнят присъдата.

Паметта на свети мъченик Трифон Апамейски се чества на 1 февруари в Православната и Римокатолическата църква.

Катедралата ,, Свети мъченик Трифон" в град Котор, Черна гора

Мощите на мъченик Трифон се намират в катедралата ,,Свети Трифон Апамейски" в черногорския град Котор. Част от неговите мощи са били пренесени в Русия през 1803 година. През 1819 година мощите му били положени в три ковчежета и вградени в икона, намираща се в църквата на мъченик Трифон в Напруд. Когато църквата била принудително затворена през 1931 година, иконата заедно, с мощите, били пренесени в Переясловската Слобода, в църквата на Пресвета Богородица. Друга икона с частици от мощите на свети мъченик Трифон се намира в църквата на Пресвета Богородица ,,Неочаквана радост" в Маринското гробище. Друга част от мощите му се намират в манастира ,,Света Троица" в Киев. Има също така мощи в катедралата ,,Света Богородица" в Корсун.
Реликварий с мощи на свети мъченик Трифон Апамейски
Църквата на Пресвета Богородица в Переясловската Слобода
Манастирът "Света Троица" в Украйна
Църквата "Света Богородица" в Маринското гробище
Император Гордиан Трети

Няма коментари:

Публикуване на коментар