"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 януари 2017

Когато гръм удари, ехото отеква



автор Таня Илиева-Мускетарката

След новогодишните празници всички ние сме малко уморени, липсват ни новини. Малко ни е скучно ежедневието, но за нас винаги има по някой, който да ни сътвори новина. Та новината, е че вместо новогодишен  бонус, църквите в Пловдивска епархия дължат  по 275 лева за удоволствието да четат вестник ,,Стандарт", но за собствена сметка. Ще попитате: ,,Ама ,как така?!" Ами така, пловдивският митрополит Николай е направил неочакван подарък на подчинените си, а именно да си да си платят подаръка за Нова Година. Всички църкви, 102 на брой, трябва да платят по 275 лева за  абонамент за вестник ,,Стандарт", или общо 28050 лева, изкарани от джоба на християните. Ще публикувам едно писмо на един обикновен мирянин с будна съвест.
,,Всички православни храмове в Пазарджик получиха неочаквана новогодишна честитка. Свещениците с изненада узнаха от пощальоните, че са абонати на вестник ,,Стандарт" и трябва да си платят този непожелан абонамент. Това масово служебно абониране е станало с благословията на пловдивския митрополит Николай, който го е наредил, без да пита никого. Така парите на отделните църкви от епархията са намалели с по 275 лева, заради една единствена страница ,,Вяра", която се помества във всеки петъчен брой".
Според християните, на църквите щеше да е по-евтино, ако всеки петък си купуваха вестник Стандарт, което годишно щеше да им струва по 50 лева, а не сегашните 275 лева за ненужни вестници, често поместващи снимки в противоречие с християнския морал. Учудващо е, че в църквата може да се намери вестник Стандарт, а изданието на БПЦ ,,Църковен вестник" го няма.

Всички свещеници си мълчат, все едно нищо не е станало, защото ако се обадят, ги е страх, че ще се озоват в някой , затънтен край на епархията. Какво е това? Корупция, облечена във власт? Недомислие? Конфликт на интереси? Решение, водено до материална изгода за някого? Сделка с издателите на вестник Стандарт?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар