"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 януари 2017

Защо клерика/на/лите мразят Библията (pro-Десницки, VS Йевтич)


Съвсем наскоро, за Рождество, получих от един свещеник и учен библеист писмо, което много ме трогна... Ако не знаете, ще ви кажа, че най-силно се умилявам от себе си и за себе си. Името на отеца ще го спестя, но ще публикувам текста на писмото.



Днес пък чета един хубав преводен текст на руския библеист-старозаветник Андрей Десницки - "Времето на Звездоний и вечността на Нарния"... Имам чувството, че на места чета себе си, сякаш ехти в текста някак-си и Мартин Лутер... Не, не Лутер политиканът, интриганта, дипломата, разколника, а онзи "другият" Лутер, чиято съвест била "омагьосана от Божието Слово" и не желаел да се раздели с нито буквичка от него, даже с цената на главата си... 

Макар че, съвестта на Лутер си останала лукава - очарована, но непреобразена, влюбена, но необичаща истински Словото на Бог... Тази съвест ще се скрие зад недоволството на немските селяни и по-късно ще ги предаде на принцовете, като на свой ред се притаи зад техните гърбове и интереси... И все пак, трогателен е тоя първи модерен "библеизъм", някак чисто, детски, първобитно и примитивно протестантски звъни - Аз и Словото на моя Бог и моят отказ да не пожертвам от него и чертица. Защото Бог в Словото Си разкрива (каквото е автентичното значение от старогръцки на думата "apokalipsis") не само Себе Си и Волята Си, но и цялата същинска, истинна реалност за света и за човека, за историята му, културата, цивилизацията и обществата.


* * *

Не беше прав професорът от Сърбия патрологът еп. Атанасие Йевтич, като каза преди години, че "трудът на библеистите бил полезен, но студентите трябвало да ги четат предпазливо, щото самите библеисти рядко били вярващи"...

Не, не е така, единственият невярващ библеист и новозаветник е нашият професор Иван Димитров Желев, щото и той, подобно на Лутер, е повече политик и бизнесмен, отколкото библеист. Или пък защото, допускам и това, неговият "библеизъм" се крепи повече на перфектното владеене на новогръцки и способността му да преразказва гръцкото съвременно новозаветно богословие. Сиреч - почти нулево съпреживяване на библейския текст, инак как да обясним склонността му да говори за Божията реалност и справдливостта патетично, ама все частично, все дълбоко премислено с оглед личните си, корпоративни или семейни интереси?


* * *

Написал е Десницки черно на бяло нещо страшно и гръмовито вярно впрочем, Десницки казва, че за обичащия Библията богослов е трудно да вярва на литурзите, защото те, литурзите, твърде често извеждат елементи (а даже някой път обикновени орнаменти) от Литургичното Предание на Църквата, за да ги превърнат в "панацея"... Десницки пише буквално тъй:
"...Или пък да извършваме всякакви експерименти – богослужение на съвременен руски език, с отворени Свети двери и прочие? Както показа опитът от последните десетилетия, това са по-скоро външни детайли, и дори и да са важни, сами по себе си, те нищо не гарантират..."
Обичащият Библията богослов, ако се вдъхновява от събарящия идолите Саул или воина Давид, от непримиримия Илия или от сдрадащия раб Господен, заради правдата, Исая, станал предобраз на Иисус Христос, от сълзите на Йеремия, че не може да сдържа за себе си, да крие за себе си само Словото на Яхве, превръщащо се, ако не го изговаря, на "огън в костите му" (а каже ли го - лежи по дупки и зандани бит и гладен пък), не може да се съгласи с литурга, който сравнително безопасно за себе си и кариерата си спори ужким, седнал на пищните им софри, с князете на мира сего, нагнездили се в Църквата, по отвлечени теми, прощавайте, за двери и пердета.

Обичаме ли Библията, ние не можем да се смирим с двуличието и на кананонисти и църковни историци, които прекрояват канони и история, интерпретирайки ги само в полза на собственото си академично развитие - конюнктурно, без значение каква е конюнктурата - фенерска или руска, проримска или "православно талибанска"... Нито с компоромисите им, нито с уверенията, че уж сега "тъй точно трябва". Не можем да се наведем и пред патролозите, които твърде често изнамират само гиздави стари елински думички, с които да се кипрят, нищо повече...

А най-малко пък с панагериците за институции и митроносни обесници на кларикалистките апологети можем да се съгласим, които в заглавието не случайно асоциирах с каналджии, защото те, подобно на Синатра, възпяват мафията, а "песните" им може да звучат "стилно" и "класно", но всъщност са "по руски блатни" - болотные, каналджийски, скверни, понеже хвалят и венцеславят разбойници.

още по повод Андрей Десницки:
"Главев, Десницки и Господин Самех-Тет-Нун"
"От елимите до Бог е Дух"
"Понятието "народ" у пророците"
"Развитие на Месианската идея в Стария Завет"

20 коментара:

  1. Хахахаха! Е, няма по-тъп наглец! Пратил си на Еми Мариянска мейла на отец Стоян, за да се изфукаш, че някой те уважава! И понеже тя не го пуска, ти го показваш! Цирк!

    ОтговорИзтриване
  2. Не :) Имейлите за Мариянска садържат материали за в-к "Шоу" и са пуснати отдавна и нямат нищо общо, а поздравите не са от никой от двамата "отец-стояновци", които познавам.

    Не уцели. Поздрави от мене анонимната си злобна и тъпа майка, два пъти.

    ОтговорИзтриване
  3. Нали трябва да си каже Анонимният мнението, дори и да не е по темата .Първо трябва да си провери информацията и след това да пише . Ама къде акъл?

    ОтговорИзтриване
  4. Е, то Филева да говори за акъл е малко смешно, май, а!
    "Вестник" Шоу е най-високото ниво, което си достигнал, лъжецо. Мейлите ти за Еми идват доста честичко, но в слабоумно бездарие не можеш и скандали да съчиниш.

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпи ми Анонимико , не съм Филева това е първо и второ имам достатъчно акъл .Ако имаш някакви проблеми , просто си ги реши някъде другаде.Вече трети ден ни занимаваш с лошата си информация.

    ОтговорИзтриване
  6. Ами всъщност не, в-к "ШОУ" е поредният, мога да ти изброя няколко отпреди това - "Гласове", "Атака", "Новинар", пространни интервюта в "24 часа" с мене, отделно "Афера бг.", порталите "Двери бг", "Православие бг.", в Официалния сайт на БПЦ-БП има подписан мой материал, малки представителни енорийски сайтове и епархийски вестници, както и сайтове не броим, университетски центрове по сектология, чел съм мои стихчета по сателитната БНТ даже, текстът ми "Гранични линии", с който съм спечелил представителен публицистично богословски конкурс, е преведен и на руски....

    За разлика от топкоблизците на баба Кокаин ("дядо" Николай, дядо е в кавички в случая, щото в автентичния смисъл на думата "дедец" този е дядо само на Дядовия си), като Ваньо Николов и Дарин Алексиев, нямам нужда някой да ми "купува" страница в нац. в-к като "Стандарт", щото не съм като тях "велик" и обидчив в бездарието и тъпоумието им, заради което са в състояние да станат интересни на не повече от 20 човека - в това число бабите ми, мама, лелите и няколко първи братовчедки, затова и докато не им купят трибуна, те не превишават двайсетака с читатели, колкото и сайтове да ми направят...

    Освен това бъркаш Таните (Татяните) - Филева с Илиева... Филева преди време я намери Пламен Сивов, за да изпълни поръчка в междуособен конфликт сред гурувците в пара-православната квази-атонската и псевдо-зографска бг-секта - Висарион (Димитрий) и Козмата срещу йером. Василий Венков. В момента Филева превежда "по слух" от руски и сръбски за сайта на Сивови за жълти стотинки и все не може да открие кой нормален да я вземе за жена или поне да я изчука - няма и как да стене това, особено след гнусотиите, дето по БНТ при Благоев ни разказа публично, че ги е вършила, некъпеща се с месеци "по заповед на гуру Венков".

    А г-жа Илиева е достатъчно добре реализиран специалист в професията си, според образованието си, а и в бизнеса си.

    ...Поканих ли ви вече с тъпата ти и злобна анонимна майка да вървите и двамата "на хуй" или пропуснах впрочем?

    ОтговорИзтриване
  7. Хехехе, скверно, по-скверно, най-скверно, Светослав Ангелов! И чаща награда за лъжите, които постоянно съчиняваш, а! Сюжетчета измисляш, уж, че знаеш нещо с положителност. Врагове на Василий Венков били Козмата и Висарион, хехехехе! Цялата ти работа е такава. Никой не те брои за човек тебе, пък за автор, още по-малко.

    ОтговорИзтриване
  8. Ами да, Венков държеше издателската дейност на "Зограф", експлоатираше труда на монахини и псевдо-послушници като Филева, които му превеждаха "по слух" и "по асоциации", почти никога не е отчитал и лев на Ефорията, с изключение на дребни суми един два пъти в началото. Разполагаше с лични апартаменти из цялата страна, където издевателстваше над влюбени в него развратни курветини.

    В това същото време Козмата държеше "село за религиозен туризъм" край Садово, до Сунгурларе, където в руините на бивш манастир му рисуваха икони за продан ангария негови адепти на "старец" Козмата, караше три лични автомобила и разделяше по гурувски семейства.

    Естествено беше гурувците да се скарат, особено като иде реч за влияние и пари.

    Отстрелването на Венков си беше типична вътрешно-сектантска зографска интрига, в която дейно участва семейството на отколешния мУтрополит-николайчов сол-ташак Пламен Сивов и техните медийни другарчета на Сивови като Горан Благоев... Даже нефелният умствено и недоразвит емоционално Косьо Спиров тогава се включи да разправя, че Филева била една нова Миряна Башева... Той е с големи претенции на разбиращ инак, щото лиже задника на филолог - на Иван Желев и го чука богословка - жена му Полина Спирова...

    А медийната разправа с Венков, заедно с тази от манастирския събор, вървеше паралелно и не случайно Вселенският Патриарх, първойерей на Света гора, май до днес не е "ратифицирал" решението на зографци да натирят Венков, щото от самолет се виждаше, че това си е вътрешна интрига, че е "гарван гарвану око ще вади".

    По въпроса имам разговори с Филева, с Козма, с някои епископи от БПЦ също по темата с явленията "Венков", "Козма", "Висарион-Димитрий"...

    ...Поздрави ли майка си?... Впрочем не обсъждам в момента нищо с тебе, просто те ползвам като повод да повторя някои неща, изтрити преди време от блога ми.

    ОтговорИзтриване
  9. Лъжа до лъжа. Ефория Зограф е българска организация, създадена от цар Борис някъде през двайсетте години на миналия век. Василий няма защо да се отчита на ефорията, а на манастира. А дали се е отчитал и как се е отчитал ти няма как да знаеш. Ако не е отчитал всяка година по Рождество, нямаше да го държат толкова години да се занимава с издателството. Света гора и Зограф са ни напълно неясни. Там всяка година ходят по няколко хиляди българи и на всички, които по някакъв начин са чули за тебе и твоите измишльотини, е ясно, че си пълен боклук. Йеросхимонах Козма не държи никакво "село за религиозен туризъм". Въобще не го знаеш кой е и какво прави. Василий Венков ядеше по веднъжна ден, а в някои дни пропускаше. Ако си го виждал на живо, щеше да знаеш, че едва ходи. Сега във Видинска епархия не знам как е, но преди две години беше кожа и кости.
    Мислиш ли, че Бог ще ти опрости гадостите по адрес на тези монаси? И по адрес на всички, които омърсяваш с лъжите си? Рано или късно Бог ще ти поиска сметка, не се съмнявай.

    ОтговорИзтриване
  10. Сега, действително не съм наясно кой ръководи издателството - ефорията или манастирът, но факта, че за организираната издателска дейност Венков се е отчел само веднъж или два пъти в началото (дали на манастира, или на ефорията е без значение), го зная от послушник, който е бил там в продължение на цели 5 години, а след това е станал уважаван преподавател и богослов в България.

    Скандалите около него (Венков) бяха огромни и съвсем не започнаха с Филева и последвалото решение на манастирския събор, което е документирано - натирването му, те (скандалите) са още от Софийска епархия за времето на еп. Йоан там - сегашен варненски митрополит, както и в Ловешка, после и в Пловдивска - отвсякъде изгонен със забрана да се връща.

    Аз не съм и очаквал да е впрочем сега някъде другаде, освен във Видинска епархия - там е работилница за реабилитация на всякакви боклуци, начиная със сегашния игумен в Троян еп. Сионий.

    Колкото до туй, че Венков бил "кожа и кости", Шри Чинмой също е кожа и гости, което съвсем не пречи да е изрод, както знаем и сатаната е най-големият аскет - ни яде, ни пие, даже и не спи.

    Не зная има ли в момента Козма религиозна индустрия край Садово, тази информация ми е стара, но наскоро научих, че вършее из Шумен, като дои и цеди богати малоумници.

    Какво ще ми прости или не Бог си е Негова работа, но едва ли толкоз ще ми придиря за тези "монаси", които никакви монаси не са, щото един истински монах, попаднал на Атон по милост Божия, не би искал и за ден да мръдне оттам, а те на Атон се появяват веднъж годишно, колкото да се "разпишат", през останалото време безчинстват из епархиите на БПЦ къде със знание на местните епископи, къде без хал-хабер за туй последните да имат.

    ОтговорИзтриване
  11. Аха, лека полека става ясно какво не знаеш. Ами като не знаеш, не се прави на информиран. Ако Козмата ходи в Шумен, защо хулиш цял манастир? Кога беше в Зограф и видя половината монаси да са по леглата на транквиланти, бре! Защо лъжеш и не мислиш и да се покаеш за такава лъжа! Нищо не знаеш за Козма ти, нито за Висарион, който служи всеки ден литургия от две години поне! Кой си ти да имаш изискване към монаси? Имай изискване към себе си! Пиши какво нищожество си и как нямаш право да пишеш за греховете на другите въобще дори само затова, че си по-долу от всечки за които пишеш, дори не и за това, че Бог Сам заповядва първо да извадиш гредата от собственото си око!
    Тоня Илиева не е Татяна Филева, това е ясно. Но ще стане, ще се отнесеш към нея един ден по същия начин, по който сега се отнасяш към Татяна, с която много искаше да се запонаеш "на кафе". Кога и как се е отчитал Василий в Зограф твоя работа ли е? Или е на монашеския събор?
    Смяташ ли за редно някой сега да почне да обсъжда отношенията ви с Диана, например? Може ли на някой да му влизат в работата твоите семейни отношения? Но те са си твои, а виж, чуждия живот можеш да обсъждаш, дори когато нямаш никаква представа от това, за което пишеш.

    ОтговорИзтриване
  12. Първо, че мнозинството от монасите в "Зограф" са по креватите на транквиланти и психотропни лекарства, предписани от солунски психиатри, за да не буйстват, знам от не един и двама, някои от които заслужават пълно доверие. Знам и още, че първият бунт срещу игумена арихм. Амвросий бил преди години, като спрял случайно интернетът. Амвросий коментирал буквално тъй: "Тогава на двора наизлязоха хора, за да крещят възмутени, за които даже не подозирах, че са в манастира".

    Това там просто не е манастир, затова и не се срамувам да ги описвам в целия им анти-блясък.

    За "селото за правене на пари" на Козмата в България пък научих преди години и мога да ти цитирам имена на клирици, някои от които са днес епископи, които именно на там ме насочиха по повод изчезнал млад мъж от Асеновград, когото майка му издирваше - психически заробен чрез религиозни манипулации от Козмата.

    Трето, с Татяна Филева не съм искал да пия кафе, ами пих направо бяло вино тогава, "Керацуда"... Планирахме след поста да ядем и пасти, като минавам през София, после обаче научих пак от същите клирици как им е показвала по скайп циците си... Това ми дойде даже на мене в повече... Последният ни разговор беше по скайп, докато ме питаше как да дойде в Белград, за да й търся мъж, се оплакваше, че била наддала с 3 кила, попита ме как да ги смъкне, а аз я посъветвах да се "изходи хубаво по голяма нужда", щото вече взе да ми писва от нея. Оттогава не ми говори.

    Не съжалявам, щото с нечистоплътността в начина, по който я използваха срещу Венков да го изобличава, представяйки се като жертва невинна за неща, в които доброволно е участвала, може да се мери само собствената й нечистоплътност. В поведението и коментарите й за Венков пред мене имаше огромна доза женска ревност впрочем от другите му женски "жертви".

    Моите семейни отношения пък, с която и да е от жените ми, не могат да са предмет на обсъждане, щото аз не съм ничий духовен ментор, изповедник или наставник.

    ОтговорИзтриване
  13. Какъв интернет в Зограф, бе, Мунчо! Там няма електропреносна мрежа. Телефон има само в канцеларията, там има и интернет, за да се подават заявките за посещение! Ако някой монах има опция за интернет на мобилния си телефон, което сиругрно е голяма рядкост, как игуменът ще "им спре интернета"! Няма такъв лъжец! За да излезеш прав във всяко отношение всичко ще омаскариш. Защо никой от ходилите на Света гора не е виждал "монасите", на които от Солун им предписвали психотропни лекарства, а ти, който не си и помирисвал Атон, си ги виждал. "Едни клирици" ти били казвали. Ей затова ще патиш от Бога - защото плюеш по хората приели доброволен подвиг на монашество.

    ОтговорИзтриване
  14. Какъв подвиг са приели бе, нали му гледахме на, Бог да го прости, Пахомий Атонски снимките с някакъв друг тамошен монах - снимали се взаимно през прозорците на килиите си, а между тях се виждат кенове с бира и пепелник с фасове, ухилени като влюбени гугутки?! Той и самият Пахамой повече време прекарваше годишно в кафенетата край Софийската ротонда "Свети Георги", отколкото на Атон, разправяйки, подобно на Висарион-Димитрий сега за Германския манастир, че тя ротондата навремето била атонско подворие в БПЦ, затова, въртейки кафе с цигари на центъра на София, той си бил все едно на Атон.

    Зографците ни на Атон месо внесоха (в сандвичи от Солун), ти за "доброволен техен подвиг" ми разправяш!!... Имало било интернет само в канцеларията, да, да... Хубаво ги разправяш тия, ама можеш да вържеш с тях разни хамави лелки, дето не разбират - живеем във времето на рутери и лаптопове, не знам дали знаеш. Електропреносна мрежа, че няма, не значи, че няма локални генератори, басни разправяш, благочестиви картинки за идиоти рисуваш. На мене лично са ми се хвалили големи "поклонници" на Зограф, как са им подарявали лаптопове монасите, търкалящи се буквално по земята там.

    Дълбоко почитам Атон, но кракът ми в Зограф няма да стъпи, отида ли, ще посетя вероятно Хилендар или Пантелеймон. На Зограф в момента всичко е като в БПЦ - разгул, произвол, междуособици, интриги и шменти-капели.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Светльо
    Казваш в един от коментарите си че шри чинмой бил "изрод".Но защо?Моля те обясни.Също ако може да препоръчаш някаква книга за християнството за начинаещи.Мерси предварително.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Анонимнико, не е Светльо ,а Таня.Най - доброто което мога да препоръчам за начинаещ християнин или неофит , е ,, Закон Божий " .Желая ти успех.

    ОтговорИзтриване
  17. ЗДРАВЕЙ Таня
    Сърдечно благодаря!Дано е нова и да я намеря по книжарниците.А защо светльо казва че чнмои е изрод имаш ли си на идея или не съм го разбрл ?

    ОтговорИзтриване
  18. Може да се намери в църковните магазини и мисля че,струва около 18 лева.А за Шри Чимой , Светльо ще си обясни.Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  19. Пахомий умря преди година и половина от рак, лекуваше се в София около две години, през което време се регистрира във Фейсбук. Снимката, която е публикувал не е от Зограф, защото на нея се вижда морето, а Зограф е на километри от брега, виж на картата.
    Дано Бог се смили над тебе и ти прати покаяние!

    ОтговорИзтриване
  20. "Според запознати" снимката е от българското Черноморие, а според още по-запознати е от Поморие.

    ОтговорИзтриване