"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

19 септември 2019

БПЦ "нине и присно" (Купи ми, маjко, топ!)


Откакто го зная тоя синод, той не се занимава с нищо друго, освен администриране на имоти и пари. Администриране, което под зоркия контрол на Комунистическата власт беше що-годе сносно - ако ли не достатъчно умно, то поне не и съвсем безразсъдно. То впоследствие, когато те се сдушиха с крупните мутри и тежката стара партийна номенклатура, преобърнала се след "демократичните промени" на "тежък бизнес", се превърна в диво разхищение и пълен грабеж. Тия "нови бизнемени" им дадоха известен лукс и възможност да се кичат и гиздят, а същевременно сложиха ръка на същинските ресурси и източниците им. 

С друго не се и занимаваха владиците ни, а им се искаше, особено на по-младите, защото с ленността и тунеядството, крепне също суетата и тщестлавието.

Понеже проф. Иван Желев добре ги знаеше в качеството си на стар кадровик в БПЦ по линия на ДС и БКП нашите клирици и като характери, и като умствен потенциал, защото и да не е участвал в кадруването им пряко или поне не на всичките, имаше широк достъп до мръсните им тайни, включително с документи и компромати, докато беше влиятелна политическа фигура в държавата по въпросите за Църквата и фактор в Софийска митрополия и Патриаршията, тоя не им даваше много-много да високоумстват и да се изявяват на политическата и обществена сцена. 

Изявите им бяха като цяло "колективни" и под негов пълен контрол и надзор, включващи, както сме чували, тяхното "одобрение за въздушните удари на НАТО" над бивша Югославия или приветстването на престолонаследника на Кобургите при явяването му в България като републикански политик... За какъв чеп синодът (в качеството си на синод) трябва да одобрява или неодобрява такива неща, не знам. Може би, това е трябвало, за да покаже на приятелите на Желев във Фенер, че БПЦ-БП под негов контрол, ако ли не да се разделя, то се дистанцира от комунистическото си наследство, а на Фенер приятелчетата пък знаем от друга страна добре зад кой Океан живеят... 

Но ако такива актове за времето си са били политкоректни и популярни (по-точно популистки), те са сами по себе си профанизация на самата роля и присъствие на синода като институционално представителство на Поместната Църква в обществото на ниво политически и социален живот. В същината и философията си не са по-различни от последвалите техни групови и солови изяви, когато скъсаха синджира и разкараха Желев от главата си замалко.

Спомнете си - корабокрушението, довело до смъртта на българи-екскурзианти от Пирдопско в Охридското езеро, беше пряко следствие от разрешението от властите да се проведе "богохулен концерт на певицата Мадона в София", според митр. Николай, като Божие наказание. Български държавни железници (БДЖ) пък, според митр. Галактион, трябвало да останат държавни, както и в Германия даже било държавно... БДЖ-то, според изказване пред Бойко Борисов и камерите на Националната Телевизия в състояние не просто нетрезво, ами в такова, за което във Варна казваме пиян "на мастия". Да, да, слушах го с ушите си - според дедо ви Галактика не само БДЖ трябваше в изречение да се склони в единствено число среден род "БДЖ-то", вместо в множествено число и трето лице не с абривиатура, ами като цяло наименование, но също така и Германските железници се наричат "БДЖ"... В текст на топ-богословка в официалния сайт срещу... зачеването инвитро, обичана и подкрепяна от мнозина в синода по онова време, заради "огромния й потенциал" според тях, то трябвало да не се разрешава, щото родителите можели да изберат сини очи за децата си, а хората със сини очи били "малко нещо физиологически сакати и предразположени към други деформации"... 

Това са само една част от простотиите им впрочем. Да не забравим как започнаха война срещу сектите, прерастнала в борба после срещу традиционни протестантски общности, срещу римо-католичеството, че накрая и срещу Цариградското православие и всички негови симпатизиращи в БПЦ. Офанзиви, водени по арогантен, агресивен и полуграмотен начин на ниво "селски кмет обяснява принципите на електричетвото" и аргументационен апарат "една баба каза". След враговете с "християнско самосъзнание", подпукаха "Хлебната къща", уфолозите и педерастите, а след като "разкатаха мамата" на всички врачки от леля Ванга от Петрич до баба Събайдинка от "Факултето", създадоха и "православна методология по разваляне на магии". Само исляма в България и масонството пощадиха. Що ли??... Е-ех, купи ми, маjко, топ!!

Обществото слушаше и немееше от шок, понявга и отвращение, а те се радваха, че са вече фактори и могат да се изказват свободно за всичко. А Ванката Желев Димитров кършеше ръце и негодуваше... А после спря, като му върнаха "част от неговото". Що се гневеше бе, Ваньо, нали ти и червените ти дружки ги "образовахте и избирахте"?!... Как да е другояче??

Новата генерация владици, които предсмъртно и сполучливо дядо Кирил нарече "меките китки", не само не бяха ерудити, владеещи по няколко езика, като неколцина от старите "меки китки", но и вече не бяха доволи от служебна "Волга" с нафтата и наръч дърва за локалното парно в митрополията. Поискаха лимузини, оргии с местния елит, златни атрибути, скъпи екскурзии, асансьори за двуетажните си митрополийски сгради, всекидневни тежки софри с "от пиле мляко" на тях, та до "червени дипломатичски паспорти" - и такова изискване имаха. Не помните ли?

Един, когото аз наричам българския православен Азис, заради любовта му към музиката, ромския произход и педерастията, преди да стане митрополит, се прослави в 20 000 000 Ню Йорк в качество на викариен епископ в нашата диаспора там, като гей-разпоретина с особена склонност да посещава негърските квартали. Друг, комуто аз (и не само аз) викам Лимбата и Краниста, научихме, че обича по турски "и сладко, и солено", че е малко сиреч "bi-sex" и е с особено силно предпочитание към конилингус, когато се изявява hetero или както младите днес казват: "retro-sex", което при него е също двусмислено, според последния израз... Парите от църковни сметки, държавни и общински субсидии, крупни дарения изчезват безследно или се стапят сериозно, щото тая сган трябва да "ебе, сере и пирува". 

* * *

Друга една групичка, българските млади богослови, която пак споменатия Желев хвалеше като най-образованата и най-перспективна част от БПЦ, образована впрочем пак от неговата катедра професорска, като владиците и поповете, но пак така недообразована, щото пред катедрата му е застанала полуграмотна, се зае да "оправя работата". Реши да изкуши клира да четат новооткритите (и недооктрити от тях самите) нови и сравнително нови православни гръцки, сръбски, руски, френски и американски богослови... И тъй, дедо ви Сионий Велички, в качеството си на ректор на семинарията, много актив сред тия натрупа, като се зачете във Флоровски и почна да го рецитира. Само не разбрахме кога го чете - в ранния предиобед, веднага след литургия или сетне, след като е издумкал отзад двама млади семинаристи, без значение попски синове или циганета на енорийски стипендии??... След около шестчасовите си тежки пиянски софри, почти всекидневни или преди тях? Но това е без значение, защото открит бе Флоровски и той всичко щеше да... оправи...

Следва я, разбира се, че ще последва!

Няма коментари:

Публикуване на коментар