"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

14 септември 2019

Вярват ли поповете в Бога?


Те лъжат, крадат, шмекеруват, при крайна нужда даже бият и убиват. А казват: "Вярваме в Бога, вярвайте и вие". Не, не вярват в Бога, сигурни са, че Бог няма - не подценявайте техния цинизъм. Това, че Бог не съществува, тия са опитали и опитно доказали чрез делата си. Според тяхната "теология", ако съществуваше, досега да ги е избил. Но ето, живи и здрави са, следователно Бог няма, което съвсем не значи, че ако с вас се случи беда, задето не сте ги почели или обдарили достатъчно, Бог няма "да се появи". Те тогава са най-вдъхновени и огнени в проповедите си, чувстват се, както казва Ботев, победители: "Пред олтара Бога измамили". Ако се случи скоро, казват "Бог поругаван не се оставя", ако е по-късно: "Бог забавя, но не забравя".

Техният "бог" е маймуна на каиш - не им ли трябва (или предпочитат да го няма), докато сами злочинстват, заключен е в килера, оскърби ли ги някой обаче, извеждат го да го насъскват.

Не бе, не, не се притеснявайте - вървете и им гледайте цирка, възхищавайте се как тия "разхождат в храма" своята маймуна, па и ръка им целувайте - същата, с която са продавали и съвести, и майки.

* * *

Следователно, казвам аз, в момента "проповедта" на българските свещеници и епископат, за която получават и заплати, и субсидии, и дарения, е че Бог не съществува. Това ни казват с делата си, а що брътвят бълнувайки или отнякъде "четейки", не слушайте, то няма нищо общо с реалността, в която искат да живеят.

Ние им даваме от залъка си за грам надежда, а тия вливат в сърцата ни отрова, затова и ще видите край тях само шепа хора - или до смърт уплашени от нещо, или зависими от тях за комат хляб, или престъпници, с които делят и грабят, след като завършат религиозния си цирк.

От българските православни амвони се проповядва, че Бог няма, че правото е на силния, че за беззаконията няма наказание. Затова народът е съставен от атеисти, агностици или сектанти, а за другото следва Ботев:
"Речи тамо: "Бог да прости",
на попове по патрихил,
на трапеза свикай гости,
пък бъди, какъвто си бил!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар