"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

09 ноември 2016

Нека не се повтаря!


автор Таня Мускетарката 

През 1938 година едно 17 годишно момче на име Хершел Гриншпан, което учило в Париж, получило писмо от родителите си. В това писмо те му съобщавали, че на 27 октомври са били насилствено депортирани от град Хановер, заедно с още 18 000 други полски евреи, които живеели в Германия, към границата с Полша. 

Полша отказвала да ги приеме и те били принудени да скитат по „ничията земя“  т. e. по граничната полоса.
Хершел Гритшпан 
В писмото се описвали ужасните условия на живот, на които са били изложени хората. Когато прочело писмото, момчето решило да отмъсти за всичките си сънародници и решението му било да убие германския посланик в Париж. Но вместо посланика, Хершел стрелял в съветника в посолството Ернст фон Рат и го ранил смъртоносно. Покушението станало на 7 ноември 1938 година. След два дни - вечерта на 9 ноември, съветникът починал.

Новината за смъртта на фон Рат Гьобелс научил в Мюнхен около 20.30 часа, по време на юбилейния конгрес на "борците-ветерани" от 1923 година. И Гьобелс произнесъл реч, в която призовал за възмездие. Участниците в конгреса веднага разбрали как трябва да действат.

Този акт на подстрекателство предизвикал щурмове на синагоги, които били опажарени, разбити били витрини на магазини.

На 9 ноември срещу 10 ноември 1938 година хиляди евреи са били подложени на физическо насилие, 91 души били убити. В следващото денонощие били арестувани и изпратени в концентрационни лагери 30 000 евреи. Около 200 синагоги били изгорени и заедно с тях и много религиозна литература. Разграбени били около 7 000 магазина, принадлежащи на евреи. Била е наложена глоба на цялото еврейско население на стойност 1 милиард марки. Целият този ужас продължил 24 часа.

Тази нощ станала началото на Холокоста в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар