"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

09 декември 2023

Наставляння (друга частина)/ Ръководство (втора част)


1


1)Знай: не все можливо змінити і не все можна проконтролювати, але ти завжди можеш змінити своє відношення до проблеми.

2)    Не спіши захоплюватися людьми, які займаються показухою: вони тримають образ для популярності і не годяться в друзі чи супутники життя, оскільки не вміють дбати про інших. Вибирай людей невзрачних з простотою серця і будеш щасливий.

3)    Не видавай своїх слабкостей, бо як тільки твій супротивник побачить їх-він знищить тебе.

4)    Завжди май віру в те, що постановив в серці і борися за свободу яка забезпечить тобі можливість реалізувати свою мрію.

5)    Спокус багато, але тримайся від них подалі: боротьба проти зла винагороджується Небесами.

6)    Цінуй людей що намагаються зробити тебе кращим: не отвергай їх із-за гордині, бо саме вони тебе підтримають коли інші будуть сміятися.

7)    Ніколи не шкодуй ні про що: храни хороші моменти в пам’яті, не соромся їх; а погане сприймай як досвід і не повторюй помилок.

8)    Незнаючи людини і її ситуації-ніколи не суди її, а оскільки ми не можемо знати всього: краще взагалі не судити а намагатися зрозуміти.

9)    В цьому світі все діє за законом логіки, тому якщо треба вирішити щось складне незрозуміле для тебе-просто покладися на логіку.

10)                      Ніколи не забувай ким являєшся, якщо не будеш свідомим і самодостатнім (а осознаність приходить від самодостатності)- інші вирішать ким тобі бути і чим займатися по житті.

11)                      «Правда» в людей різна, бо склад ума влаштований у кожного по різному(залежить від виховання, релігії і т. д). Різні думки приводять до розбіжностей (сварок), тому що люди не вміють іти на компроміс через власний егоїзм. Проте істина завжди одна і той, хто її знає - завжди буде преобладати над тим, що живе в омані.

12)                      За поганими звичками типу пиятства і куріння ми намагаємося втекти від реальності( проблем а також болісних почуттів що переживаємо). Незалежно від того на публіці чи самі-цими звичками ми повільно ізживаємо себе з цього світу, не знаходячи сили на самогубство. Більшість так і живуть в малодушні, оправдовуючи себе банальними причинами, замість того щоб шукати шлях до світла(який є рішенням побороти звичку ради тих, кому небайдужий і заповнити серце Любов’ю щоб там не було місця для печалі і бажання взятися за старе).

13)                      Поважайте переконання людей з якими зводить життя. Ніхто нікому не раб:кожен має право на свою думку. Вкінці Бог розсудить хто правий, а тобі нерозумно втрачати імовірних союзників через непримиримість. Думаєте чому виник фемінізм(до прикладу): тому що не визнавали права жінок і взагалі не приймали їх як особистість. З такого і війни починаються:задумайтеся може краще навчитися чути інших, а не тільки себе заради миру на планеті благополуччя якої залежить від наших спільних трудів.

14)                      Не беріться за суперечку де у вас недостатньо знань-будете смішно виглядати. І не ведіться на провокації, вас спеціально наярюють щоб дізнатися слабкі сторони а потім обернути проти вас: дурачки так і виграють хоча істина не на їхньому боці(але так сильніший подавляє слабшого).

Перевод-

1) Знайте: не всичко може да се промени и не всичко може да се контролира, но винаги можете да промените отношението си към проблема.
2) Не бързайте да се възхищавате на хора, които се показват: те пазят имидж за популярност и не са подходящи за приятели или партньори в живота, защото не знаят как да се грижат за другите. Изберете незабележими хора с простота на сърцето и ще бъдете щастливи.
3) Не разкривайте слабостите си, защото щом опонентът ви ги види, той ще ви унищожи.

4) Винаги вярвайте в това, което сте решили в сърцето си и се борете за свободата, която ще ви осигури възможността да осъществите мечтата си.
5) Има много изкушения, но стойте далеч от тях: борбата срещу злото се възнаграждава от Небето.
6) Оценявайте хората, които се опитват да ви направят по-добри: не ги отхвърляйте от гордост, защото те ще ви подкрепят, когато другите се смеят.
7) Никога не съжалявайте за нищо: запазете добрите моменти в паметта си, не се срамувайте от тях; но приемете лошото като опит и не повтаряйте грешките.

8) Без да познавате човек и неговото положение, никога не го съдете и тъй като не можем да знаем всичко: по-добре е изобщо да не съдим, а да се опитаме да разберем.
9) В този свят всичко работи според закона на логиката, така че ако трябва да разрешите нещо трудно, което е неразбираемо за вас, просто разчитайте на логиката.
10) Никога не забравяйте кой сте, ако не сте самоосъзнат и самодостатъчен (а самосъзнанието идва от самодостатъчността) - другите ще решат кой да бъдете и какво да правите в живота.

11) "Истината" е различна за хората, защото всеки има различно мислене (зависи от възпитанието, религията и т.н.). Различните мнения водят до разногласия (кавги), защото хората не знаят как да правят компромиси поради собствения си егоизъм. Истината обаче винаги е една и този, който я знае, винаги ще надделее над този, който живее в заблуди.

12) Чрез лоши навици като пиене и пушене се опитваме да избягаме от реалността (проблемите и болезнените чувства, които изпитваме). Независимо дали на публично място или сами, с тези навици ние бавно се отвикваме от този свят, без да намираме сили да се самоубием. Повечето от тях живеят в малодушие, оправдавайки се с банални причини, вместо да търсят път към светлината (което е решение за преодоляване на навика в името на тези, които се грижат и изпълват сърцето с Любов, така че да няма място за тъгата и желанието да поемеш старото).

13) Уважавайте вярванията на хората, с които животът ви събира. Никой не е роб на никого: всеки има право на мнение. В крайна сметка Бог ще прецени кой е прав и е глупаво да губиш потенциални съюзници заради непримиримост. Мислите ли защо се появи феминизмът (например): защото не признаваха правата на жените и като цяло не ги приемаха като личности. Ето как започват войните: помислете как можете по-добре да се научите да слушате другите, а не само себе си, в името на мира на планетата, чието благополучие зависи от съвместните ни усилия.

14) Не влизайте в спор там, където нямате достатъчно познания - ще изглеждате смешно. И не се поддавайте на провокация, вие сте специално подмамени да откриете слабостите си и след това да ги насочите срещу вас: глупаците все още печелят, въпреки че истината не е на тяхна страна (но така по-силният потиска по-слабия).

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар