"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

09 декември 2023

Митрополит Николай Пловдивски си постила килимчето в София!!!

 

"Докога ти, o, Катилина, ще изпитваш нашето търпение?!" (из реч на Цицетрон в римския сенат)

Проектът подобие на "триумфална арка" на площада пред храм "Свети Александър Невски", където по традиция се извършват патриаршеските интронизации, първоначаално съдържаше идеята за червен килим под него.

За кого ли е този червен килим?

Да припомним нещо лично виждано от мене в Пловдив и описано подробно в старата версия на блога. След посещението на Руския патриарх Кирил в Пловдив, Пловдивският митрополит Николай започна по негов почин, когато влиза в някой храм за архиерейска света литургия. да преминава разстоянието между лимузината и храма върху носен и постилан за целта... червен килим.

Дядо Патриарх Неофит е сериозно болен. Един от проблемите му със сигурност е ешерихия коли. Тази болест е следствие от някои особени практики в личния живот. Няма да ги описваме, защото с всичките си недостатъци и пороци, той е от двамината в светия синод, имащи излъчване и поведение на духовници, благост, кротост, благородство. Мои приятели в София са ми разказвали как след богослужение обича да спира пред храма и дълго да разговаря със свещеници, а и с най-обикновени миряни. Да се усмихва, да поздравява, да благославя наред. Словата в патриаршеските послания са мъдри, премерени, носят силно духовно послание.

Ако да не дава Бог си отиде от тоя свят, при нови избори за патриарх във финалната тройка ще попаднат Николай Пловдивски, Йоан Варненски и Великопреславски и Гавриил Ловчански. Бъде ли накрая съревнованието един срещу един и срещу един, Николай със сигурност ще спечели. както виждаме вече си постила червения килим.

Шансът е ако двамата се обединят срещу него и един от тях подкрепи другия. Бързаме да кажем, че тоя шанс е пак минимален. Николай беше вече "посочен" от посланика на САЩ у нас, заради това, че осъжда войната на Путин в Украйна. Но не бързайте да мислите, че Москва е срещу него. Видяхме, че руснаците не са особено развълнувани от "гнева" му срещу тях. Видяхме го и от широко отразеното посещение на Митрофанова в Пловдив при него, и от топлите му отношения с почетния консул на Русия в Пловдив - Георги Гергов. Защо? Защото по моя, абсолютно сигурна информация, потвърдена съвсем наскоро и от второ място, стане ли патриарх, той ще подари на русите дублиращи българските митрополити руски епископи по цялото българско Черноморие.

- Той е човекът на жидовете! - рече ми един свещеник.

- Да, затова и все ги напада уж, за да ни подведе - отвърнах.

А той ме прегърна и целуна право по челото.

- Чадо, Бог ти е сипвал ум направо с кофите! Затова и дядо Кирил така те почиташе!

- Той всекиго почиташе, такъв си беше - засрамих се аз от сърце.

Шансът да се измъкнем от това триумфално влизане на антихриста в Божия Дом ще стане още по-малък, ако Гавраил и Йоан решат да излезе напреде с обща подкрепа Йоан.

Извинете, дядо Йоан е добродушен и вярващ човек, възпитан и добър богослов. Оставете ме какво съм приказвал и писал с години в гнева си аз. Но, пак извинете, повече ще му отива ролята на отец Тък от Дружината на Робин Худ, отколкото на духовен водач на народа. А и дори да стане такъв, аз си го искам във Варна, че само Бог знае какъв престъпник тука ще го наследи! Такъв-онакъв, харесвам си го!!! Аз много ли съм хубав, а? Или вие?! Речовит е, ерудиран, проповядва добре и с удоволствие го слушаш. Престъпното му мислене е в рамките на приетото в неговата среда, за разлика от това на Николай, който е абсолютен психопат, сравним само с покойния Калиник Врачански, но много по-рафиниран и манипулативен.

Но духовно излъчване подобно на дядо Неофит в синода има само дядо Гавриил. Разговарял съм с него, виждал съм го. Самото му присъствие носи мир, благост и спокойствие. а в избора, който дефакто е избор на цялото общество, защото в избирателния събор всички влияния са представени, това е едно от най-важните неща. А и за разлика и от мнозинството архиереи, и от преките си конкуренти е хетеросексуален.

Отци и братя, спрете Николай!!!

1 коментар:

  1. Хаха, поредната яка статия. Но къде забравяш психото Антоний, той беше разказвалпиян по баровете с кичозните си сакенца ,че през трупа на Николайчо ще мине, само и само да е Патриарх. Станал е съвсем за смях-Кончита вурс на Св. Синод

    ОтговорИзтриване