02 юни 2016

Петиция на асеновградчани: Митрополит Николай вън от БПЦ!До: Негово Светейшество † Неофит
Патриарх Български и Митрополит Софийски

До: Светия Синод на Българската Православна Църква - БП София

Относно: Възмущението ни от поведението и действията на Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски.

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,

Като имаме предвид, че според Чл. 176, ал. 3 от Устава на БПЦ – БП съдебната власт се основава на църковните канони, Устава на БПЦ – БП и че Св. Синод в пълен състав, по смисъла на Чл. 58, т. 26 от същия Устав, има правомощието да изисква от архиереите да изпълняват усърдно и точно своите задължения, се обръщаме смирено към Вас – Предстоятеля на Светата Българска Православна Църква и към всички многопочитаеми Високопреосвещени митрополити – членове на Св. Синод на БПЦ – БП с молба да разгледате деянията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Молим, да проучите и да разследвате:

1. Финансирането и дотирането на Православна Духовна Семинария - Пловдив, в неиздаване на отчетни документи и еднолично получаване на финансирането й от Бачковска Света Обител, както и неверни данни за броя на учащите в ПДС, подадени до Министерство на образованието.

2. Порочния метод на назначаване и подмяна на дълбокоуважавани свещенослужители в Пловдивска Епархия - пример е брожението около назначаването на Отец Стилиан в Православен храм "Св. Богородица Благовещение" Асеновград като втори ефимерий (по стечение на обстоятелствата – син на архиерейския наместник в града с агентурно минало) и възмутителното му и недопустимо държание към досегашния свещеник – ставрофорен свещеноиконом Тодор, както и изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух, засвидетелствано от десетки свещеници и миряни.

3. Откритото участие на Негово Високопреосвещенство Николай в предизборната агитация на последните избори, обявявайки точно за коя партия ще гласува. По този начин той грубо погазва синодални решения за неутралитет в политическия живот на църквата.

4. И в Асеновград, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, на Великден имаше заря в една единствена църква в града, където служи архиерейския наместник Отец Йордан – първи личен приятел на митрополит Николай, скандално назначен преди повече от пет години на мястото на достолепен истински свещеник отец Петко, дръзнал да се противопостави на „благия” митрополит.

5. Продължаващите скандали и унизителни сцени в храма „Света Богородица Благовещение” - Асеновград, дори и на големия празник ПРЕПОЛОВЕНИЕ към свещеници и миряни, когато Митрополит Николай изгони от храма църковен певец, дръзнал да каже истината в очите му. В проповедта си говореше повече за злато и комунизъм, но нищо за Христос. Хората от Асеновград са настръхнали и готови на гражданско неподчинение.

Ние, миряните, смутени от поведението на Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски, подхвърлени на безмилостна съблазън, поради множеството скандали и последвалия масов отлив от храмовете, смятаме, че в управлението му има сериозни нарушения по смисъла на Чл. 189 и по-конкретно Чл. 190, т.8 (симония). Заедно с това вярваме, че Пловдивският митрополит Николай нарушава в управлението на епархията ни и Чл. 81 от Устава на БПЦ – БП, както и следните свещени канони и правила на Светата Православна Църква:

• 29 и 30 правило на св. Апостоли
• 2 правило на светия четвърти Вселенски събор
• 22 правило на светия шести Вселенски събор
• 3, 4, 5, 16 и 19 правило на светия седми Вселенски събор

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,

Молим Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай да бъде освободен от длъжността си на правоправещ Митрополит на Пловдивска Епархия, както и да бъде образувано срещу него Църковно-наказателно дело, което да го накаже или оправдае.

Като оставаме верни чеда на светата православна Църква – БПЦ-БП, целуваме Светата Ви Първосветителска десница и оставаме на Ваше Светейшество предани в Христа духовни чеда.

Ваши в Господа миряните от диоцеза на БПЦ-БП.

Петицията на асеновградчани ТУК

Няма коментари: