"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

04 юни 2016

Сметки (митове и разходи на БПЦ за събора на о. Крит)


От Българската Православна Църква - Българска Патриаршия (както и от останалите Поместни Църкви - Патриаршии) като разходи за събора на Крит нищо не се иска. Организацията е обезпечена от Вселенската Патриаршия финансово със 70 000 000 евро от частни дарители за целта.

От делегациите на Поместните църкви се очаква единствено да си поемат пътните разходи и тези по престоя си - нощувки и храна. Митът, разпространяван от БПЦ-БП по разни сайтове и медии в България, че някой им иска 120 000 евро, е абсолютна опашата лъжа, престоят им на Крит ще струва едва малко над 10 000, при това не в евро, а в долари, за дванадесетте дни на всички тях заедно, като българското правителство е обезпечило и пътуването им безплатно за БПЦ, за сметка на държавния бюджет... А аз, Боже прости ми, допускам, че митът за нужните 120 000 евро е пуснат в оборот за пред нас от някои сред тях самите в България, за да "оправдаят", в случай на отиване в Ханя все пак, едни "по чудесен начин изчезнали" около 100 000 евро от касите на БПЦ: Фокус-мокус - Николаева сугуба-екстра-"благодат" - тука има-тука нема!... Пак и пак...

Нашата делегация щеше да лети на държавни разноски с правителствения самолет "Фалкон", както казахме вече, а един бърз "сондаж" на предлаганите хотелски услуги в Ханя, онинклузив, при това в центъра на Ханя, показва следните цени за 12 денонощия на човек (цената е за целия дванадесетдневен престой на една персона, заедно с храната):
1. оферта - средна от 1 138 щ. долара
2. оферта - лукс от 4 285 щ. долара
3. най-евтина оферта - 484 щ. долара (хотел с паркинг на 1 кил. от центъра на Ханя)

До снощи пък не е постъпило никакво официално известие в Секретариата на Вселенска Патриаршия, според единия от секретарите по мои източници, каквото и да шири като уверения кака ви Деса от Официоза, че от БПЦ-БП били отказвали участие в събора "с писма до всички и навсякъде".

А тука ви предлагам една разценка на владишките одежди (и пищимали) от магазина в Солун, на адрес Enotikon 3, Thessaloniki, Greece, откъдето зарежда и фирма "Нина мода" на асеновградчанката, работила този занаят дълги години в Солун, в чийто магазин в Асеновград мнозинството от българските владици ходят буквално през месец, за да се преобличат, ако са изпили и изплюскали парите на митрополията си с любовници (мъжки и женски) или антураж от подмазвачи и хрантутници и нямат пари за авио-билетчета или бензин да идат чак до Солун, затова и в самия Солун са едва през два-три месеца. Такива суми редовно дават поотделно горе-долу по 4-5 пъти годишно, при това за суетата си, защото нищо обективно не изисква тази непрекъсната смяна на одежди, освен фукливостта им, тези, които ни обясняват сега, че 10 000 долара разход веднъж на столетие за участие във Всеправославен форум, са неоправдани за всички тях заедно:

Владишки комплект - панагия с кръст, синджир, кадифена опаковка, с полускъпоценни камъни - цирконии. Подобна има митр. Николай - 2 850 евро

Владишки богослужебни одежди - 6 000 евро.

Владишка корона - 2 000 евро

Няма коментари:

Публикуване на коментар