"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

23 февруари 2017

Загадка за досетливите


За да разнообразим малко ежедневието ни, реших да задам една загадка. Тя е следната: В коя митрополия залата за заседания на епархийският съвет е обзаведена по този начин?

П.П. Залата впрочем е пълна възстановка на покоите на руската империатрица Екатерина Велика - т.нар. Ахатова стая.

Таня Илиева-Мускетарката

10 коментара:

  1. "П.П. Залата впрочем е пълна възстановка на залата с покоите на руската империатрица Екатерина Велика - т.нар. Ахатова стая."

    Ха-х, същата Екатерина, дето често ходила в конюшните си, за да прави секс с конете, както някои загадъчни български църковни князе в хотелчета из загадъчния си български град. Ха-х!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти винаги говориш хубаво само за един Митрополит, но мислиш същото за всички до един, затова
    и аз имам гатанка:
    в коя еппархия на БПЦ и при кой кмет е отчуждена земя на храм "Св.Анна" (2 дка) за изграждането на път, който води към най-модерното сметище в България. И ще ти подскажа малко, за да отгатнеш: на негово благоговейнство попа като настоятел му е изплатена сумата 40 000 лева. Попът е ръкоположен във Врачанска епархия, но живее другаде.

    ОтговорИзтриване
  3. Кмета не е ли случайно Христо Грудев бивш кмет на Асеновград?

    ОтговорИзтриване
  4. Въпросът е към Таня,, но аз ще отвърна от себе си:

    Относно това кой е Митрополитът, за когото "винаги говоря само хубаво", няма потреба да гадая, то е ясно кой...

    Знаеш ли, може и да се изненадаш, че ще го кажа, но именно за него съм си мислил много по-лоши неща понякога, отколкото вероятно допускаш. Но не съм ги писал или изговарял. Защото за мнозинството от хората има какво да се говори и за какво да се мълчи. Аз доста неща зная и впоследствие още повече научих, но ще ги мълча винаги, защото това е елементарен човешки отговор на усетена и получена човечност от човек.

    Той беше човечен и като личност, човечен бе и в служението си като църковник, в противен случай още веднага, след смъртта на Патриарх Максим, когато онова митроносно недоразумение се затвори в митрополията си в Пловдив, обидено, че го махнали от длъжността "временно командващ синода" и почна да се прави на интересно, щеше да отпътува за манастира в село "Гара Люляково" на покой или за психиатрията и без митра, и без расо. Но ръката му омекна на дядото, защото си беше просто такъв - човек, за който даже съжалявам, че съм научил и половината от лошите неща, които всеки прави или оставя след себе си - ако можех да избирам, бих предпочел да получа частична амнезия относно тях.

    За пътя, дето водил към най-модерното сметище през църковна земя, аз не зная къде е. Може би Варна визираш, не знам, не знам... Варненското сметище е между селата Каменар и Въглен, ако има път през Франгенското плато, той ще да е някакъв нов и пряк път откъм кв. "Възраждане" или "Владиславово", щото другият път си е шосе, което си върви от "време оно" край сметището... Не зная, просто предполагам. И все пак - където и да е из България това сметище, едно е да дадеш църковна земя за път, водещ към нещо безспорно полезно, съвсем друго 18 декара край летището да подариш на чичко, дето ти е "подарил" позлатен часовник. Пък кой поп какви 40 бона е получил за пътя, хептен не съм наясно.

    * * * * * * *

    Мнозинството синодни митрополити, да ти кажа аз пък, не само че ще е престъпление да им забравиш престъпление, а ще е добродетел, ако изобщо тях забравиш, че ги е имало.

    Подлост, мерзост, разврат, страх, крадливост, пиянство, безочие...

    ОтговорИзтриване
  5. Понеже не отгатна, трябва да ти кажа отговора. Сметището е до село Яна, замята на храм "Св.Ана" (2,140)е отчуждена от кмета Бойко Борисов за неотложни нужди, т.е проправявне на път за сметище, попът е дарен със сумата 41.000 лева и никой не е гъкнал за това.

    Давам ти шанс с още една гатанка, за да разбереш, какво се роди след 1992 г., т.е. защо истината е "враждебна на БПЦ":

    Има един много известен български поп, който е написал крилатите думи:
    "В попството отблизо кат' вникнах, научих,
    Че напразно аз се с него натоварих.

    Затуй всичко четене, що е черковно
    В съвестта ми място кат не улавя,
    оставям го настрана кат безосновно,
    Здравият ми разум за да не подавя."
    Крилатите думи са от книгата "Поп К-вът требник", ръкописът се пази в НБКМ, публикуван е под името "Ръкописите на поп К.", изд. Чернат, София 2002

    Тоя велик за българската църква поп има издигната паметна плоча на външната стена на храм "Света Богородица" в един митрополитски град.

    Гатанката е : Кой от духовните синове на Патриарх Максим, продължители на неговото духовно дело, я е положил?




    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря първо за гатанката , свещеника е Кръстю Никифоров роден през 1838 година и починал през 1881 година . Паметна плоча има на входа на църквата ,, Успение Богородично "в град Ловеч

    ОтговорИзтриване
  7. И аз ти благодаря, Таня, че не назова името на Митрополита, който е поставил лекето на храма на Св. Богородица. Така е писано в Писанието: "Аз няма да помена техните имена и наяма да принеса техните кървави възлияния".
    Имам една молба, понеже си веща в каноническото право.
    Моля те, трябва ми един канон на Църквата, който позволява на епископи да приемат и поставят обратно на катедрата му низвергнат епископ или митрополит.ю
    Желая ти да срещнеш хубавия Великден.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за пожеланието да срещна Великден . Нека това да важи за всички. Низвергнат епископ се приема след покаяние . Такива примери имахме в близкото минало .

    ОтговорИзтриване
  9. Не ми отговаряш на въпроса,защото такъв канон, който позволява на (два пъти)низвергнат митрополит да бъде отново такъв,няма.
    Св. Макарий Египетски казва, че християнинът трябва да живее с истината, а днес няма у християните сили за това - така мисля - понеже не искат да знаят истината.
    Прощавай,

    ОтговорИзтриване
  10. Правилно е изтълкувано мълчанието ми .Леки и спасителни пости

    ОтговорИзтриване