"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

20 февруари 2017

Полезно е да се знае (знания за +Николай): Що е то отлъчване?


автор Таня Илиева Мускетарката

Ваше Високопреосвещенство, пак не сте "наясно с материала", спал сте пак по време на лекциите.

Отлъчване от църквата е мярка за наказание  за постъпки, действия, които са несъвместими с църковния живот, за системно нарушаване на каноните на църквата (нещо, което Вие лично системно правите), също за апостасия - отстъпление или ерес (нещо нормално за Вас). Същността на отлъчването  е разрив между църквата и отлъчения. Смисълът на отлъчването е в отказът на църквата да отговаря за мислите, думите и действията на отлъчения.

На практика отлъчването е забрана за участие в ритуалите на църквата.

Църквата практикува три вида отлъчване:
  1. Анатема или великото отлъчване, тя се налага обичайно от Светия Синод и се прилага за отстъпници и еретици (не се препоръчва за инакомислещи и критикуващи ) Анатемата няма определен срок за действие и предполага забрана на всички връзки на църквата с отлъчения.
  2. Запрещение или както е известно като "малко отлъчване", то се налага от митрополита за територията на епархията. Налага се обичайно за нарушение на каноните и за отстъпление от заповеди. Състои се във временна забрана за участие в ритуалите и в причастяването и вземане на благословение (нещо направено с леля Руми Демирева, въпреки че жената умираше от любов към Вас)
  3. Третият вид е интердикта, прилага се в Римокатолическата църква предимно. Отнася се главно към големи групи като села, градове, области, случвало се е и с държави. На територията, където действа, не работят църквите (няма литургии, не се честват празници, не се извършват Светите Тайнства).
Ваше Високопреосвещенство, пак оплескахте нещата!!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар