"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

05 февруари 2017

Света Гора - градината на Пресвета Богородица


автор Таня Илиева-Мускетарката

Атон или Света Гора е полуостров в гръцката част на Македония и на север от Източна Гърция. Атон е автономна монашеска държава. Тази държава е самоуправляващо се образувание от 20 православни манастира, намиращи се под юрисдикцията на Вселенската патриаршия от 1312 година, тук е съсредоточена най-голямата монашеска общност в света.

Режимът на самоуправление датира от 972 година, когато император Йоан Цимисхий издал Хрисувул, с който одобрявал първия устав на Света Гора наречен ,,Трагос"

Най-старото име на полуострова е Атон, като митичния гигант Атон, който воювал с Посейдон морския повелител. Според преданието Атон хвърлил камък, който бил огромен, по Посейдон и този камък паднал в морето.

Ако прочетем първия устав, които бил утвърден от император Йоан Цимисхий, Атон простичко се нарича - Гора. Названието Света Гора се появява в първата половина на 12 век, когато е издадена през 1144 година от император Алексий Първи Комнин в полза на Великата Лавра и се определя официално и окончателно новото име Света Гора:
,,От сега нататък ще се казва Атон Света Гора за вечни времена"
През 49 година един кораб, на който се намирала Пресвета Богородица, която пътувала заедно с свети Йоан Богослов, попаднал в буря и бурята ги изхвърлила на брега на Атон, там където се намира в днешни дни манастирът Иверон. Света Богородица била тъй поразена от красотата на това място, че помолила Бог да ѝ го даде като неин дял. И тя получила отговор: ,,Нека да бъде това място като твой дял и твоята градина, и твоя рай и пристанище за спасение на желаещите да се спасят". От този момент и така се нарича: Градината на Пресвета Богородица.

Историята на Света Гора-Атон, както и тази на полуостров Халкидики свидетелства за човешко присъствие от много стари времена. Красотата на атонската природа, мекият климат на полуостров Халкидики и изключителният релеф са способствали за водене на уединен живот. Първото население на полуострова са били другите. През 5 век преди Христа са се населили гърци от Халкидики и така са били елинизирани местните жители. Поминъкът основно им бил селско стопанство, животновъдство и риболов.

По време на македонско-персийските войни Великия Александър Македонски, който бил въодушевен от военните си подвизи, имал идеи за увековечаване им и искал да създаде паметници в чест на подвизите на неговата армия. И така се намерил един млад архитект, който се казвал Дейностите. Той предложил да се постави на най-високото място в планината на Атон огромна статуя. Идеята се харесала на цар Александър Македонски, но проектът не е реализиран. Но за сметка на това, Дейнокрит изградил Александрия Египетска. След смъртта на Александър Македонски, управителят на Македония Касандър построил един град близо до Атон - Уранополи, чиито име означава ,,Небесен град" в чест на Уран, божеството покровител на небето. В днешно време Уранополи е с не много население, което се намира на границата с монашеската република.

Превръщането на Атон в монашеска република става след Трулският събор (691-92). На този събор са постановени правила (в частност 18 и 42 правило), които са за скитащите пустинници. Много от тях се установили на Атон.

Голяма разцвет на Атон бил по времето на царуването на Василий Македонянин, който потвърдил писменно през 883 година Атон като място за живот на монаси. Атон през 1308 година бил подложен на грабеж от каталонските наемници. На Света Гора през 14 век е апогеят на развитие, развива исихазмът.

След завоеванието на Солун от турците през 1430, монасите незабавно направили подарък в знак на почит. Така те са били запазили своята самостоятелност и са имали много привилегии. Тези привилегии са били премахнати при султан Селим Втори, собствеността им била взета. През 17-18 век Света Гора става средище на гръцкото просвещение, науката и книгоиздаването, във Ватопед е била основана през средата на 18 век Атонската академия Антониада.

След въстанието от 1821 година последвала турска окупация и репресии. Адрианополският мирен договор от 1829 година между Русия и Турция прекратила турската окупация и възвръщане на манастирското имущество.

През 1924 година била приета ,,Уставната Харта на Света Гора", която била призната от Гърция през 1926 година, тя не била подписана само от на манастира Пантелеймон, но през 1940 последвало подписване.

В годините на Втората световна война Свещеният Кинотис изпратил писмо до Адолф Хитлер с молба да запази манастирите от разрушение. Тази молба била удовлетворена. През 1942 Свещеният Кинотис изразил от името на всички 3200 монаси благодарност към немските власти за запазването на манастирите.

През 1969 година с нарочен закон 124/1969 година се отнема правото на самоуправление и дава пълномощия на губернатор, което предизвиква силни протести в Гърция, както и в ръководствата на всички автокефални църкви.

През месец юни 1963 година се отбелязали 1000 години монашеско присъствие на Света Гора, в тържествата са взели участие всички автокефални църкви.

Най-старият манастир от всички 20, които са разположени на територията на полуострова, Лаврата е основан през 963 година, а най - късно е основан Ставроникита през 1542 година.

На Атон през неговата история е имало монаси от всички народности.

Най- известните светогорци може би са Свети Силуан Атонски, Йосиф Исихаст и Паисий Светогорец.

През 676 година император Константин Пагонат предал за вечно ползване полуострова на монасите. До 17 век управлението на Атон се осъществявало от Протос. Сега действащата конституция на Света Гора, която се нарича Уставна Харта на Света Гора-Атон, е приета през 1924 година и ратифицирана на 10 септември 1926 година и имаща силата на държавен закон в Гърция. Особеното положение на Света Гора е упоменато в член 105 в Конституцията на Република Гърция. Според Устава, висшият законодателен и съдебен орган на манастирското управление на Света Гора, е двадесетчленното събрание, което е съставено от представители на всички 20 манастира. Това събрание се събира два пъти годишно: 15 дни преди Възкресение Христово и на 20 август. Изпълнителнита власт се осъществява от Светия Кинотис, съставен от 20 члена, всеки от тях представя своя манастир. Разпоредителната власт се състои от четири наблюдатели и се нарича Свещената Епистасия, съставът ѝ се сменя всяка година на първи юни. Всеки манастир се представя един път на пет години. Старшият член на Епистасията се нарича ,,Назир".

В Гърция има митрополит на Иерисо, Света Гора и Ардамерион, титлата е с чисто историческа стойност и никаква власт в Света Гора. Споменава се името на Вселенският патриарх и на никой друг.

Гръцката република се представлява от губернатор, който работи във Външно министерство и е негов подчинен. При него има на щат сътрудници и полицейски служители. Задължението му е да съблюдава гражданското законодателство.

В Карея се намира най-старият храм , който е основан през 335 година от Константин Велики, църквата ,,Успение на Пресвета Богородица", не веднъж разрушавана. Съхраняват се фрески от 14 век и чудодейната икона ,,Достойно ест".

Строго забранено е преминаването на жени през територията на Света Гора. Наказанието е от 8 месеца до една година лишаване от свобода. Правилата за пребиваване на мъже също са много строги. Пребиваването се узаконява с диаонитрион. Това разрешение е два вида: общо и специално. Общото разрешение се дава в Бюрото за поклонници в Солун и е валидно за четири дни и за пребиваване във всеки манастир. Специалното или индивидуално разрешение е с неограничен срок за пребиваване. Но православните клирици трябва да получат разрешение от Вселенската патриаршия.

На Света Гора-Атон има 20 манастира, които имат статут на патриаршески ставропигии.
Разрешение за пребиваване на територията на Света Гора-Атон



Няма коментари:

Публикуване на коментар